Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvod při investování

Fr. Místek: Investování skrze internet a neznámé společnosti může být někdy drahá chyba, v našem případě čtyřmilionová 

Frýdecko-místečtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality se zabývají případem, kdy muž chtěl investovat, ale zbyly mu jen oči pro pláč, neboť se stal obětí podvodu. Neznámý pachatel ho obral o téměř 4 miliony korun.

Pán ve věku kolem 60 let z Frýdku-Místku si na jaře letošního roku našel na internetu webové stránky společnosti, které ho zřejmě zaujaly. Rozhodl se s ní zkusit investovat, přestože v minulosti neměl žádnou zkušenost s obdobným investováním a ani jakékoliv reference na tuto společnost. Přesto se „na dálku“ zaregistroval a po obdržení přístupového kódu se přihlásil do svého investičního profilu. Muž provedl i požadovanou, nezbytnou platbu platební kartou jakožto počáteční vklad a ověřil si připsání 10 000 EUR na svůj profil. Následně proběhl i hovor skrze komunikační aplikaci, kdy muž ze společnosti hovořil češtinou s východoevropským přízvukem. Zákazníka měl navádět, jak investovat, kde nakupovat akcie a kde je prodávat. Takto pán činil, rovněž dále vkládal skrze kartu peníze a vždy se přesvědčil, že mu na profilu EURa za vskutku dobré investování přibývají.

Nastal čas si zhruba 32 000 EUR vybrat, samozřejmě se ziskem. A to již nebylo tak snadné jako vkládání. Následovala série instrukcí výše volajícího a postupů, které muž v touze dobrat se svých financí absolvoval. Musel převést finance do mu neznámé offshorové společnosti na Kypru, zůstatek na jeho původním investičním profilu u společnosti byl náhle 0 EUR. Musel si zřídit i profil u kryptosměnáren, kam měly být všechny jeho peníze ve finále převedeny a jemu k dispozici, navíc opět byl v podstatě přinucen skrze ně investovat a vkládat tam další peníze. Desetitisíce EUR poslal také na účet úplně cizích mužů. Ke konci „maratónu“ viděl v kryptopeněžence ve finále krásnou částku, v přepočtu téměř 4 miliony korun. Bohužel, virtuální peníze náhle z účtu jaksi virtuálně zmizely…

Poškozený se odhodlal věc oznámit až tento měsíc. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvodu. Vyhodnocují dostupné informace a materiály, jsou v kontaktu s bankovními institucemi a zabývají se veškerými okolnostmi jednání neznámého pachatele.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 30. listopadu 2023

K tématu nabízím dále také preventivní informace od por. Mgr. Tomáše Zbranka z oddělení prevence krajského ředitelství:

V této souvislosti lze varovat, aby lidé nevěřili nápadně lákavým reklamám a slibům zajišťující snadné a vysoké zisky. Pokud člověk zatouží investovat a nemá s tímto zkušenosti, lze doporučit investice svých úspor provádět přes ověřené instituce a bankovní domy, nikoli na základě líbivé reklamy na internetu. Je třeba si uvědomit, že pokud chceme investovat, tak si v bance si můžeme sjednat osobní schůzku a věnuje se nám prověřený pracovník banky, který vysvětlí přínosy a rizika investic. Oproti tomu, kontakt s tzv. „bankéřem“ či „poradcem“ pouze skrze telefonní hovory a sociální sítě lze pokládat za vysoce rizikový. Rozhodně není vhodné dávat vzdálený přístup ke svému počítači za účelem provádění investic cizím osobám a ani sebekrásnější ukázka investičního profilu s líbivými zisky, není zárukou jejich pravosti, neboť i toto může být pouze podvrženým a falešným pozlátkem, na které podvodník svou oběť láká, aby z ní vymámil co nejvíce peněz. Je třeba si uvědomit, a mít stále na paměti, že osoba, kterou známe skrze telefonní hovor či obdobnou dálkovou komunikaci je stále cizí a neznámá. Neznáme její úmysly a za líbivými slovy se může skrývat úmysl podvést, poškodit a obohatit se na úkor někoho dalšího.

vytisknout  e-mailem