Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvod přes online obchodní portál

JIČÍNSKO – Žena přišla o téměř 300 tisíc korun. 

V neděli v odpoledních hodinách přijali hořičtí policisté oznámení o možném podvodu. Čtyřicetiletá žena nabízela přes internetovou obchodní aplikaci sloužící k prodeji či výměně oblečení a doplňků upozornění od uživatele, který projevil zájem o koupi inzerované věci.

Součástí zprávy, ve které dosud neznámý pachatel projevil zájem o danou věc, byl také hypertextový odkaz uložený pod nápisem "POTVRĎTE OBJEDNÁVKU". Po otevření hypertextového odkazu byla žena přesměrována na stránku, kde měla vybrat svou bankovní společnost. Následně byla vyzvána k zadání přihlašovacích údajů, tedy uživatelského jména a hesla, do internetového bankovnictví.

Následně tak poškozená místo obdržení částky za inzerované zboží, přišla o bezmála 300 tisíc korun, které ji neznámý pachatel z účtu odčerpal.

Hořičtí policisté proto zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, za což v případě prokázání viny hrozí odnětí svobody na tři léta až osm let.

Podvodníci na internetu jsou stále vynalézavější a Vás to může stát hodně peněz. Množí se případy, kdy poškození prodávájí  zboží, nicméně o peníze sami nakonec přijdou. Policisté proto opakovaně upozorňují.:

  • Neklikejte na žádné odkazy, které mají provést platbu.
  • Je nutné si uvědomit, že platbu přijímáte, a tedy žádné Vaše údaje kromě čísla účtu nikdo nepotřebuje!!!!!
  • Pokud Vám má někdo zaslat peníze, sdělte mu pouze číslo účtu. Nikoliv přihlašovací údaje.


​por. Ing. Eliška Majerová
29. 3. 2022, 15:55

vytisknout  e-mailem