Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvod přes inzerát

LOUNSKO - Dejte pozor na falešné kupující. 

Prodáváte zboží přes inzerát na prodejních serverech nebo sociálních sítích? Dejte pozor na falešné kupující. Můžete přijít o peníze.

Nešťastnou zkušenost s takovýmto jednáním měla v minulém týdnu poškozená žena z Loun, která nabíinzerát.jpgzela prostřednictvím internetové inzerce dětský kočárek. Ozval se jí zájemce, který jí prostřednictvím aplikace WhatsApp zaslal odkaz na webovou stránku údajné přepravní společnosti. Po kliknutí na tento odkaz došlo však k přesměrování na falešné stránky bankovní společnosti. Zde žena zadala údaje ze své platební karty. Následně došlo k neoprávněné platební transakci ve výši bezmála 3 tisíc korun.

Podvodníci využívají kontaktních údajů z inzerátů, vydávají se za kupující a snaží se z prodejce různými způsoby manipulovat k provedení různých plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě apod. Nejčastěji pracují pachatelé s podvodnými platebními bránami, fiktivními přepravními společnostmi nebo falešným příjemcem.

Podvodná platební brána:

Cílem je nasměrovat oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. Pro takový web jsou často ke zvýšení důvěryhodnosti zneužita loga, grafika nebo názvy reálných ověřených doručovacích společností nebo poskytovatelů služeb.

Podvodná přepravní společnost:Bez názvu.png

Cílem je opět manipulace k zaslání peněz na účet podvodníků. V komunikaci často figuruje smyšlená přepravní společnost s věrohodnými
webovými stránkami s obvyklými funkcionalitami jako sledování zásilky, chat s technickou podporou apod. Fiktivní dopravce se snaží navodit iluzi, že jsou peníze za prodávané zboží již na cestě, ale je nutné vyrovnat přeplatek, nedoplatek, zaplatit kauci k uvolnění částky apod. Pokud prodávající manipulaci podlehne a peníze odešle, přicházejí pod různými záminkami další a další výzvy k dalším doplatkům za dopravu, přeplatkům aj. Podvodníci v tu chvíli již cílí na sunk cost fallacy, tedy snahu oběti dotáhnout v tomto případě prodej do konce, když už do něj vložil peníze. 

Zbystřete tedy vždy, když prodej vybočuje ze standardního modelu: podám inzerát -> ozve se zájemce -> zaplatí -> zašlu zboží (popř. zašlu na dobírku).

PRODÁVÁTE ZBOŽÍ PŘES INTERNET? ZBYSTŘETE VŽDY, KDYŽ SE VÁS KUPUJÍCÍ SNAŽÍ PŘESVĚDČIT K NESTANDARDNÍM POSTUPŮM. NEPŘISTUPUJTE NA PLATBU NEDOPLATKŮ, PŘEPLATKŮ ČI KAUCÍ A NIKAM NEZADÁVEJTE SVÉ PLATEBNÍ ÚDAJE. KUPUJÍCÍ MÁ PLATIT VÁM, NE VY JEMU! 

12. září 2022
por. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem