Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvod na internetu

PELHŘIMOVSKO: Policisté pátrají po pachateli, který se dopustil podvodu 

Pelhřimovští policisté pátrají po neznámém pachateli, který se dopustil podvodu tím, že prostřednictvím internetu nabízel zboží, za které si nechal zaplatit a poté jej kupujícímu neodeslal. K celé události došlo na jednom z webových portálů, kde prodávající nabízel automatickou pračku za částku převyšující 10 tisíc korun. Kupující v tomto případě odeslal požadovanou částku před dodáním zboží na účet prodávajícího, ale prodávající uvedené zboží kupujícímu do současné doby neodeslal a s poškozeným navíc přestal komunikovat. Policisté proto ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za který v případě odsouzení hrozí až dva roky ve vězení. 

V dnešní době je nakupování přes internet čím dál populárnější a právě z tohoto důvodu je velmi důležité mít na paměti, že ve světě virtuálního prostředí na nás číhají mnohé nástrahy a nebezpečí, která jsou spojena právě s podvodným jednáním a nekalými praktikami mnohých rádoby prodejců. Podvodníci prostřednictvím internetu a různých webových portálů nejčastěji nabízejí elektroniku - mobilní telefony, počítače, notebooky, vybavení do domácností, ale také například parfémy nebo dovoz levných dopravních prostředků ze zahraničí. Pojďme si tedy v pár jednoduchých bodech shrnout, jak se na internetu správně pohybovat a jak prostřednictvím webových portálů co možná nejbezpečněji nakupovat.

  • Velmi důležité je nakupovat u prodejců, které dobře znáte. Pokud je neznáte, předem si o nich zjistěte potřebné informace. Čtěte recenze a zkušenosti jiných nakupujících.
  • Před nákupem zboží si řádně přečtěte obchodní podmínky, zásady o dodání zboží a seznamte se s reklamačním řádem.
  • V případě, že prostřednictvím internetu uskutečníte nákup, uchovejte si záznam o internetových transakcích, a to včetně webových stránek prodejců.
  • Od prodejce získejte informace o podmínkách a nákladech, které jsou spojeny s dodáním zboží.
  • Vyhledejte a uchovejte si veškeré kontakty na prodejce.
  • Při dodání zboží si řádně zkontrolujte obsah zásilky.
  • Peníze na účet předem zasílejte pouze prodejcům, které dobře znáte.
  • V případě, že se stanete obětí podvodného jednání či nekalé praktiky ze strany prodejce, kontaktujte linku 158 nebo nejbližší policejní služebnu.

nprap. David Linhart, vrchní inspektor

29. srpna 2018

vytisknout  e-mailem