Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod na internetu

Českokrumlovsko – V objednaný lodní motor zaplatil, ale dosud neobdržel. 

S internetovým podvodem se zřejmě setkal třiapadesátiletý muž z Českokrumlovska, který se osobně dostavil na Obvodní oddělení policie Český Krumlov a oznámil, že si na jednom z internetových portálů nalezl inzerát, ve kterém byl nabízen za příznivou cenu lodní motor Yamaha 2.5 HP. Vzhledem k tomu, že měl o zmíněný motor zájem, spojil se s prodejcem a dohodli se na podmínkách prodeje. V polovině října letošního roku zaplatil převodem ze svého účtu požadovanou finanční částku a očekával doručení balíku. Do současné doby však žádný motor neobdržel a prodejce s ním přestal komunikovat. Oznamovatel vyčíslil svoji škodu na více než 10 tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

Tento případ není ojedinělý. Podobných případů žel stále přibývá a nejsou výhradně jen majetkového charakteru. Anonymní prostředí internetu dnes skýtá celou řadu příležitostí, jak někoho podvést a připravit jej o peníze, jak někomu třeba vyhrožovat, vydírat ho, pomlouvat jej apod.

Při nákupu na internetu je naprosto nezbytné zjistit si co nejvíce informací o prodejci a pokud to podmínky dovolují zaplatit až při převzetí zboží. Je lepší volit variantu přímého odběru v některých z prodejen internetového obchodu, kde si můžete zboží v klidu prohlédnout a převzít

Pokud se stanete obětí takového podvodníka, je třeba se neprodleně obrátit na policii. V takových případech je dobré doložit všechny dostupné důkazy, jako například emailovou korespondenci s prodejcem, print screen jeho stránek, kontakt na něj apod. Podstatně se tím zvyšuje naděje na jeho vypátrání.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz 

tisková mluvčí a preventistka

2. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem