Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod

KARLOVARSKO – Využil své pracovní pozice. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání dvou 21letých mužů z Karlových Varů, které obvinili ze spáchání přečinů Krádež, Porušování domovní svobody a z pokračujícího přečinu Podvod.

Začátkem dubna roku 2019 měli nejprve oba obvinění muži společně vniknout do bytu v Ostrově. Zde z něj měli následně odcizit elektroniku, finanční hotovost kolem 5 tisíc korun a různé potraviny. Škoda, kterou majiteli způsobili, byla předběžně odhadnuta kolem 16 tisíc korun.

Ve společném protiprávním jednání měli pokračovat i nadále v průběhu téhož měsíce. Prostřednictvím internetového portálu měli vytvořit několik objednávek s dodáním na dobírku. Objednávky celkem obsahovaly téměř desítku mobilních telefonů vyšší hodnoty. Jeden z obviněných mužů měl následně využít své pracovní pozice u dodavatelské společnosti, která zajišťuje přepravu dobírkových balíků v dané oblasti. Obě zásilky měl převzít k doručení bez jejich načtení. Balíky měl otevřít a mobilní telefony z nich vyjmout, aniž by dobírkovou cenu uhradil. Poté měli muži mobilní telefony prodat a finanční prostředky si rozdělit. Tímto jednáním způsobili dodavatelské společnosti celkovou škodu ve výši kolem 330 tisíc korun.

Jednomu z obviněných to zřejmě bylo málo a začátkem května tohoto roku měl sám vytvořit přes internet další objednávku na elektroniku v hodnotě kolem 120 tisíc korun s dodáním opět na dobírku. K převzetí balíku ze strany obviněného však už nedošlo.

Dodavatelské společnosti byla způsobená celková škoda kolem 450 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí obviněným mužům trest odnětí svobody na jeden rok až na pět let za způsobenou větší škodu.

prap. Eva Valtová
mjr. Bc. Kateřina Krejčí
6. 8. 2019

vytisknout  e-mailem