Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod

SOKOLOVSKO – Pod smyšlenými záminkami vylákal peníze.  

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání 44letého muže z Nejdku jako obviněného ze spáchání zločinu podvodu.
 
Obviněný muž se takového jednání měl dopustit tím, že v měsíci srpnu 2013 s úmyslem podvodně získat finanční prostředky oslovil dva muže ve věku 57 a 38 let se záměrem, zda nemají zájem koupit objekt, který je v dražbě s tím, že v případě koupě by se z demolice objektu mohlo vydělat několik milionů jen na kovovém odpadu a další zisk by měl plynout z prodeje pozemků. Oslovení muži k uskutečnění jeho záměru neměli finanční prostředky, proto sehnali potencionálního investora, a to 64letého muže z Chodova, kterému prezentovali svůj záměr a požádali ho o investování s následným rozdělením čistého zisku.
 
64letý muž souhlasil a přihlásil se do dražby. Následně ho obviněný požádal v několika případech o zapůjčení peněz, které měly sloužit pro zálohu a přípravu demolice objektu. Finanční prostředky nepoužil pro tento účel, ale pro vlastní potřebu.
 
V měsíci září s úmyslem získat majetkový prospěch a nezaplatit za objednané práce, oslovil jednatele jedné firmy a objednal demoliční práce objektu. Firma provedla objednanou demolici a vystavila fakturu. Obviněný jí neuhradil a to i přesto, že si na zaplacení těchto prací půjčil od 64 letého poškozeného finanční prostředky.
 
V dalším případě v měsíci listopadu roku 2013 s úmyslem vylákat podvodným způsobem další finanční prostředky, oslovil 57letého muže, s tím, že má možnost koupit pracovní stroj a nákladní vozidlo. Pod smyšlenou záminkou o koupi pracovního stroje společně požádali o zapůjčení finančních prostředků opět 64letého muže. Následně obviněný žádný pracovní stroj ani vozidlo nezajistil, peníze nevrátil a použil je pro vlastní potřebu.
 
Svým podvodným jednáním tak způsobil celkovou škodu předběžně odhadnutou na částku kolem 1 500 000 korun. V případě prokázání viny, tak hrozí obviněnému za jeho nezákonné jednání až osmiletý trest odnětí svobody.
 
nprap. Kateřina Krejčí
31. 10. 2014

vytisknout  e-mailem