Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvedli stovku lidí

KARLOVARSKO – Policisté varují před podvodníky. 

Finanční prostředky měli nepoctivě získávat 21letá žena a 23letý muž z Havířova. Prostřednictvím různé výpočetní techniky na internetových portálech měli nabízet k prodeji mobilní telefony či vstupenky na sportovní a různé kulturní akce. Dále měli ve většině případech odpovídat na poptávky osob, kteří pomocí inzerátů takové vstupenky sháněli. Podvodníci měli zákazníkům po zaplacení uvedené částky přislíbit zaslání zboží. Nikdy však tak neučinili, jelikož nabízené telefony či vstupenky neměli k dispozici. Takto měli obelhat až 130 osob, kteří pochází z různých měst po celé České republice. Podvodným jednáním se obohatili téměř o 210 tisíc korun.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání těchto dvou osob, které obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu Podvod. V případě prokázání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.

PREVENCE:
V případě takovýchto inzerátů či při poptávce po různém zboží buďte velmi obezřetní. Lidé přes sociální sítě působí na první pohled velmi věrohodně a seriózně. Co Vás však může upozornit, že se může jednat o podvod, je výrazně výhodná cena. Rozhodně byste peníze neměli posílat předem, nebo se tak můžete stát oběťmi podvodníků a je velice pravděpodobné, že nedostanete objednané zboží ani zpět své peníze. Vždy nakupujte u ověřených obchodů. Buďte opatrní při placení - nejbezpečnější je platba na dobírku, přesto balík zkontrolujte. Riziková je platba kartou, nebo převodem na účet.

V případě vážného podezření nebo zjištěného podvodu neváhejte a oznamte věc Policii České republiky na nejbližší služebnu, nebo na linku 158.

prap. Eva Valtová
nprap. Jakub Kopřiva
30. 9. 2019

vytisknout  e-mailem