Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvedl nemocného 70letého seniora

SOKOLOVSKO – Prodejem mastiček z něj vylákal téměř 43 tisíc korun. 

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání místního jednašedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání přečinu podvodu.

Obviněný měl v červenci letošního roku před obchodním domem v Sokolově oslovit o berlích chodícího sedmdesátiletého seniora. Tomu měl následně uvést, že mu za zvýhodněnou cenu zajistí speciální mastičky, které mu zlepší zdravotní stav a k chůzi již nebude muset používat berle. Senior poskytl obviněnému své telefonní číslo s tím, ať ho kontaktuje, až bude mít mastičky k dispozici. O několik dní později měl jednašedesátiletý muž seniorovi skutečně zavolat a chtít po něm část finančních prostředků na domluvené mastičky. Od začátku měl obviněný jednat s úmyslem, že ze staršího muže pouze vyláká peníze, protože žádné speciální mastičky neměl. Když se oba sešli, tak mu měl senior předat peníze za dvě válcovité krabičky s mazlavou látkou. Poté měl obviněný od seniora převzít finanční prostředky za mastičky ještě ve dvou případech. Následně ale podvedený sedmdesátiletý muž celou věc oznámil na policii a policisté jednašedesátiletého muže zadrželi.

Nákupem přípravků, které neměly deklarované léčivé vlastnosti, a jejich hodnota byla v hrubém nepoměru se zaplacenou částkou, způsobil podvodník seniorovi škodu téměř 43 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí jednašedesátiletému muži trest odnětí svobody až na dva roky.

PREVENCE:
Senioři, nebuďte důvěřiví k cizím lidem, kteří Vás osloví na ulici. Podvodníci z části cílí i na Vaší samotu, a proto je jejich vystupování velice vlídné a přívětivé, aby si co nejdříve získali Vaši přízeň. Nenechte se tedy zmást sladkými řečičkami či srdcervoucími příběhy. Podvodníkům jde jen o to, jak z Vás vylákat peníze. V případě, že Vás neokradou přímo, najdou jiný způsob, jak Vás o peníze připravit. Než se rozhodnete dát jim své našetřené úspory, ověřte si nejprve informace, které Vám neznámý člověk sděluje, že jsou skutečně pravdivé. Pokud nejsou, zapamatujte si popis neznámé osoby a ihned volejte linku 158. Svým předvídavým chováním předejdete možnému podvedení či okradení i dalších osob.

nprap. Jakub Kopřiva
11. 9. 2020

vytisknout  e-mailem