Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvedený prodejce na internetu

PROSTĚJOV - Platila, místo aby inkasovala. 

Ve čtvrtek 27. června 2019 přijali prostějovští policisté oznámení čtyřiačtyřicetileté ženy z Prostějovska o možném podvodu při prodeji krbových kamen. Žena kamna za cenu 15 tisíc nabídla k prodeji prostřednictvím internetového inzertního serveru. Jako zájemce o koupi prodávající ženu kontaktovala neznámá osoba ze zahraničí. Údajný zájemce ženě v rámci písemné komunikace sdělil, že má o kamna zájem a rád by si je nechal poslat do zahraničí. Později muž ženě sdělil, že dopravní společnosti musel zaplatit cenu dopravného ve výši 9 tisíc korun předem. Ženu požádal, aby mu tuto částku poslala a slíbil, že tyto peníze i s poplatkem 600 korun za převod peněz jí vrátí při platbě ceny za zboží. Za námahu jí navíc slíbil navýšit kupní cenu o 15 procent. Během další rozsáhlé komunikace ženě vysvětlil, že z povahy své práce prý nemůže mít běžný bankovní účet, proto tuto platbu má žena provést prostřednictvím společnosti, umožňující mezinárodní převody peněz. Žena peníze poslala, ale tím se celá transakce nepřiblížila k dokončení a naopak následovala další rozsáhlá komunikace plná výmluv, vysvětlování a požadavků ze strany domnělého kupujícího. Po asi dvou týdnech žena usoudila, že muž o zakoupení zboží ve skutečnosti nestojí a ona se zřejmě stala obětí podvodu.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvod. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Policie varuje: při nákupech i prodejích prostřednictvím internetu je nezbytná zvýšená obezřetnost. Ze zkušenosti lze říci, že různí podvodníci působí ze zahraničí záměrně, protože vědí, že tím se možnost jejich dopadení a potrestání výrazně snižuje. K platbám jsou pak často využívány nebankovní společnosti a platby míří do zemí mimo Evropskou unii.

Při podobných snahách o vylákání peněz (zejména s využitím různých výmluv a údajných problémů), či jakémkoli podezření, doporučujeme raději od obchodu ustoupit a rozhodně žádné peníze neposílat. A také používat obyčejný „selský rozum“ - opravdu někdo při koupi zboží v hodnotě 15 tisíc korun za dopravu zaplatí dalších deset tisíc korun navíc? A proč mám peníze posílat do Gruzie, na Ukrajinu či do Afriky?...

por. Mgr. František Kořínek

28. června 2019

vytisknout  e-mailem