Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvedené ženy

„Váš účet byl napaden a hrozí ztráta úspor“, tímto způsobem začala komunikace podvodníků s dvěma ženami, které těmto lžím uvěřily a dohromady přišly o čtyři miliony korun. 

Pod historkou „Váš účet byl napaden, hrozí ztráta úspor“ kontaktoval pachatel, coby pracovník banky prostřednictvím mailu (který vypadal, jako email od banky měl její náležitosti i skladbu emailové adresy) osmdesátiletou seniorku s tím, že je nutné, aby převedla veškeré své úspory na zabezpečený účet, jinak o ně přijde. Následně ji kontaktoval i telefonicky, přes WhatsApp , celou situaci ji dovysvětlil a současně poslal odkaz na „bezpečný účet“. Poškozená uvěřila a muži mailem poslala své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Tím pachatel získal její přihlašovací údaje a zadal převody, které poškozená v dobré víře následně potvrdila přes SMS zprávy. Pachatel tímto způsobem v několika dnech převedl její celoživotní úspory ve výši kolem dvou a půl milionu korun na účet další poškozené, které měla shodnou banku se seniorkou. (tím došlo k rychlému převodu peněz).

Mezitím ve stejné době opět „zaměstnanec banky“ zkontaktoval telefonicky majitelku tohoto účtu, opět z českého telefonního čísla s tím, že její bankovní účet byl napaden. A to tím způsobem, že zaměstnanec této banky si na její účet přeposlal dva a půl milionu korun na hypotéku. A bylo by tak dobré, aby tyto peníze vrátila, neboť se o převod již zajímají policisté. A okamžitě nabídl řešení. Všechny tyto peníze musí převést mimo bankovní prostor. Poškozená „zaměstnanci“ nevěřila, a tak jí během chvilky kontaktoval jiný muž, který se představil jako příslušník policie (volal z tel. čísla s předvolbou 974, které používá policie, dokonce majitelce poslal email z adresy @pcr.cz se souborem, který vypadal jako od policie) a ženě vysvětlil, že pracuje na případu zneužití její identity a dokladů, přičemž spolupracuje se zaměstnancem banky, který ji kontaktoval. A je opravdu nutné pro její bezpečí přeposlat tyto peníze. Těmito slovy druhou poškozenou natolik zmanipuloval, že své peníze i peníze seniorky, postupně vložila do bitcoinmatů, (dle pokynů pachatelů a QR kódů ve WhatsAppových zprávách, které ji zaslali) aby je tímto způsobem „očistila“. Následně byla poučena, aby čekala, až ji přijdou zpět na její nový účet již „očištěné“. Zatím se tak však nestalo.  

  • Podstatné je, že  v dnešní době se nechají překrýt telefonní čísla tak, že vypadají jako tel. čísla od banky, policie apod., k čemuž se obdobným způsobem nechá překrýt i emailová adresa. Tedy, že vypadá, jakoby email přišel od banky nebo od policie. K vytvoření takového podvodného dokumentu, aby vypadal, jakoby jej vytvořila police nebo banka, postačí běžné editory.
  • Mnohdy pachatelé používají jména a příjmení osob, které opravdu u bank či policie pracují. Tím lež opřou o reálnou postavu a je jednodušší oběť (která si na internetu ověřuje, zda existují ty osoby, kontakty, které je zkontaktovali) přesvědčit o „své pravdě a nutnosti udělat vše tak, jak pachatel říká“.
  • V případě, že Vám přijde email, který vypadá jako od banky či policie a je neočekávaný, požaduje ověření, zabezpečení, je na místě velká opatrnost. S velkou pravděpodobností se může jednat o podvod, rozhodně neklikejte do odkazů, které požadují vyplnit údaje do bankovnictví (zde můžete alespoň vizuálně zkontrolovat odkaz, pokud není překrytý). U telefonátů, kdy se osoba představí jako pracovník banky nebo policie, či jiné instituce, buďte opatrní, pokud po Vás někdo požaduje přeposlání peněz na jiný účet či do kryptoměny. Jedná se o podvod, nic takového nedělejte, zajděte na pobočku banky. Do telefonu nikdy nesdělujte žádné údaje ke svému bankovnictví.
  • Zejména starší lidé by měli být více obezřetní, přesvědčit je o „nutnosti“ výše uvedených kroků je pro pachatele bohužel jednodušší.

Tímto jednáním neznámí pachatelé způsobili škodu přes čtyři miliony korun dvěma poškozeným a jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podvod. 

por. Mgr. Jan Rybanský - 7. únor 2023

vytisknout  e-mailem