Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podváděl v luxusních hotelích i restauracích po celé ČR

KRÁLOVÉHRADECKO - Z hotelu v Hradci putoval přímo do cely 

Královéhradečtí policisté zadrželi v těchto dnech dvacetiletého mladíka z Prachatic, který má mít na svědomí podvody v luxusních restauracích a hotelích po celé České republice. Podezřelý byl zadržen začátkem tohoto týdne (dne 5. 3. 2013) v jednom čtyřhvězdičkovém hotelu v centru Hradce Králové poté, co obsluze sdělil, že u sebe nemá peníze. Útratu „prý zaplatí až jeho  rodiče, kteří přijedou později“, použil známou fintu. Recepční hotelu však tentokrát nepřelstil. Jeho chování totiž vyhodnotila jako podezřelé a zavolala rovnou policisty. Ti na mladíka natrefili přímo v hotelové restauraci, kde právě zapíjel pivem svoji oblíbenou svíčkovou na smetaně. Policistům nedalo mnoho práce,  aby zjistili, že je mladík v celostátním pátrání pro podezření ze zpronevěry. Té se měl dopustit při nevrácení finančního obnosu, který si loni „půjčil“ od svého známého. Mladíka proto zadrželi a převezli na místní policejní služebnu. Zde se muži zákona nestačili divit. Zadržený se totiž mimo jiné doznal k dalším osmnácti skutkům, spočívajících v podvodném jednání zejména v rámci hotelových služeb, kterých se měl dopouštět v Jižních Čechách a na Moravě, a to od poloviny února do současné doby. Při devatenáctém podvodu byl právě tento týden zadržen policisty v Hradci Králové.

Předtím prý navštívil postupně několik luxusní hotelů a restaurací v Písku, v Českých Budějovicích, v Českém Krumlově, v Plzni, v Příbrami, v Klatovech, v Táboře, v Jihlavě, ve Znojmě nebo v Brně. Nejčastěji si zde objednával svíčkovou na smetaně, vepřový řízek s hranolkami, palačinku se zmrzlinou a šlehačkou, kávu latte a cigarety zn. Marlboro Gold. S oblibou prý konzumoval i zásoby z minibaru na pokoji. Zpravidla zde přespal a hotel poté nenápadně opustil, aniž by zaplatil účet. Největší škodu způsobil v jednom brněnském hotelu, kde za sebou zanechal nezaplacenou útratu ve výši přes 15 tisíc korun.

Přiznal, že těchto služeb využíval i přesto, že si byl vědom toho, že nemá žádné peníze a útratu nezaplatí. Ubytování a stravování prý vyhledával právě proto, že neměl žádný příjem a ani kde bydlet. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že si vedl jakousi vlastní písemnou evidenci navštívených hotelů na papírku. Na hotelových recepcích nijak svoji totožnost netajil. Nakonec uvedl, že je bez zaměstnání a dohromady svým známým prý už dluží okolo půl milionu korun.  

Celková způsobená škoda shora uvedeným jednáním byla vyčíslena na téměř 74 tisíc korun. Policisté mladíka obvinili z přečinu podvodu a ze zpronevěry, za což mu hrozí až 5letý pobyt za mřížemi. Policejní komisař podal návrh na vazební stíhání obviněného.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 7. března 2013 ve 13:30

vytisknout  e-mailem