Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podváděl s magnetem na převodovce

RYCHNOVSKO - Cestu domů mu zbrzdila kauce 80.000 korun. 

Hned dva řidiče nákladních souprav, kteří nedodržují sociální předpisy, odhalily o tomto víkendu silniční kontroly na Rychnovsku.

Při jedné z mnoha pravidelných kontrol nákladních vozidel odhalil v sobotu dopoledne v Cháborech policista z rychnovského Dopravního inspektorátu podvodné jednání ovlivňující režim záznamu provozu vozidla. Třipadesátiletého řidiče vozu zn. Iveco s návěsem muž zákona vyzval, aby předložil ke kontrole všechny potřebné doklady včetně karet řidiče ze záznamového tachografu, ve kterých zjišťuje, zda řidič dodržuje sociální předpisy (tj. předepsanou dobu řízení a čerpání stanovených přestávek). Policista specializovaný na nákladní a autobusovou dopravu v průběhu kontroly po výtisku z digitálního tafografu pojal podezření, že řidič podvádí. To se také potvrdilo, neboť po důkladné prohlídce soupravy  nalezl magnet připevněný na snímacím čidle převodovky. Takto umístěný silný magnet zásadně ovlivňuje funkci tachografu. Ten vykazoval, že řidič provádí „jinou práci“ (symbol kladívka - vozidlo je tedy v zákonem stanoveném klidu a řidič například nakládá, skládá, kurtuje nákladu). Ve skutečnosti ale řidič vozidlo řídil. Magnet tedy i přesto, že vozidlo jede, vykazuje, že vozidlo stojí a tím zásadně ovlivňuje záznam o provozu nákladní soupravy.

V tomto případě musel  třiapadesátiletý cizinec složit kauci 80 000 korun, aby mohl se soupravou po provedení všech potřebných úkonů pokračovat dál. Navíc jeho dopravci hrozí pokuta až 500 tisíc korun ve správním řízení krajského úřadu.

Následující den stejný dopravní policista zastavil nákladní vozidlo zn. Iveco, jehož řidič řídil 10 dnů za sebou (přičemž maximálně může řídit šest 24hodinových úseků), přestávky si stanovil po 6 hodinách (místo zákonem daných 4,5 hodinách) a v jednom případě dokonce řídil 12 hodin s jedinou 30 minutovou přestávkou (zákon stanovuje řídit maximálně 10 hodin, a to jen dvakrát za týden). V tomto případě policista dopravní přestupek u  pětatřicetiletého řidiče oznámil správnímu orgánu v Dobrušce a u dopravce věc postoupil ke správnímu řízení krajskému úřadu.

Na Rychnovsku se jedná o druhý případ v tomto roce, kdy byl odhalen takovýto způsob podvodu (magnet). Při nedodržování sociálních předpisů může řidič jet i několik desítek hodin, což je velice nebezpečné. Po dlouhých hodinách jízdy se u řidiče zvyšuje riziko unavy, snížené pozornosti a schopnosti mnohatunové vozidlo bezpečně ovládat, což vede k zásadnímu hazardu se životem svým i ostatních.

por. Mgr. Alena Kacálková
19. listopadu 2013
  
 

Odkazy do noveho okna

Magnet u kamionu

Magnet u kamionu 

Detailní náhled

Magnet u kamionu

Magnet u kamionu 

Detailní náhled

Magnet u kamionu

Magnet u kamionu 

Detailní náhled

Magnet u kamionu

Magnet u kamionu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem