Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podplatit policisty se řidičům nepodařilo

Své prohřešky chtěli řidiči vyřešit po svém 

Podplatit policisty se řidičům nepodařilo
 
            Při řízení osobního motorového vozidla nedodrželi dva řidiči pravidla. Byli kontrolováni dopravními policisty Prahy venkov – ZÁPAD a při řešení se pokusili hlídku uplatit. To se však ani jednomu nepodařil.
 
            V prvním případě byl kontrolován devětatřicetiletý muž z Roztok. Ten si nejprve poseděl se svou známou v hospůdce a vypil zde asi šest desetistupňových piv. Když po půlnoci dopil poslední, řešil problém, jak dostane své vozidlo domů. Usedl za volant a vyjel. Jeho jízda však byla nápadná policejní hlídce. Jen těžko držel směr a na dopravní značce STOP nezastavil. Byl policisty kontrolován. Odmítl dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu a také odběr krve. Byl vypracován znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie, který potvrdil přítomnost alkoholu, což muž nepopíral. Byl si dobře vědom skutečnosti, co způsobil a snažil se policisty uplatit 2.000,- Kč. Celá situace byla zaznamenána na kamerový záznam včetně situace, kdy úplatek nabízel. I přesto, že u soudu vypovídal, že řídila jeho známá, která údajně neměla u sebe řidičský průkaz, a proto se schovala v zadní části vozidla a on si sedl za volant, s tímto u soudu neuspěl. Důkazy a výpovědi svědků hovořily o jasném pokusu uplácet. Tento řidič je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožená pod vlivem návykové látky a zločinu podplácení. Soud vydal rozsudek, který prozatím nenabyl právní moci.
 
            V druhém případě se snažil uplatit policisty dopravní hlídky devětapadesátiletý cizí státní příslušník, podnikající v naší republice. Při kontrole bylo zjištěno, že nemá platné technické osvědčení a policisté a proto mu byla uložena bloková pokuta ve výši 1.000,- Kč. Byl policisty dotazován, zda uhradí hotově nebo složenkou. Muž se opakovaně pokusil policistům předat bankovku v hodnotě 500,- Kč, kterou držel v ruce. Byl policisty upozorněn, že se dopouští protiprávního jednání a vše je zaznamenáváno. U soudu se hájil muž tím, že v jejich zemi se o cenách smlouvá a to i s úředníky. Soud tuto skutečnost samozřejmě neakceptoval a dle předložených důkazů je muž důvodně podezřelý ze spáchání zločinu podplácení. I v tomto případě vydal soud rozsudek, který prozatím nenabyl právní moci.
 

vytisknout  e-mailem