Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podnikatelé zkrátili daň o desítky milionů

ZLÍNSKÝ KRAJ: Kriminalisté zadrželi sedm pachatelů. 

Složitý případ se podařilo rozklíčovat kriminalistům z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. Zjistili, že sedm podnikatelů okradlo Českou republiku na dani z  přidané hodnoty o více než osmdesát milionů korun. Případ se nám podařilo zrealizovat na přelomu letošního ledna a února.
Organizátorem byl dvaatřicetiletý muž z Uherskohradišťska. Společně s ostatními naplánoval a uskutečnil obchod s hutním materiálem. Pachatelé ve věku od jednadvaceti do devětačtyřiceti let ze  Zlínského kraje a Ukrajiny vytvořili účelové mezinárodní obchodní řetězce, v rámci kterých realizovali nákupy a prodeje barevných a jiných kovů. Jejich cíl byl jediný – zkrátit daň z přidané hodnoty u některého z článků obchodního řetězce, společnosti na pozici tzv. ztraceného obchodníka.[1] Jednotlivé obchodní případy uskutečňovali přes subjekty na území Německa, Slovenska a České republiky.
Organizátor objednával zboží sám nebo zprostředkovaně. Lidem, kteří vedli účetnictví u dalších společností, udílel pokyny k vystavení příslušných dokladů k nákupům a prodeji zboží. Předával jim informace kdy, kdo a co nakupuje, v jakém množství a za jakou cenu. Naváděl je, jak vysokou částku a na který účet mají platit, popřípadě kolik peněz mají z bankovních účtů vybrat a komu peníze předat. S některými účty disponoval sám prostřednictvím internetového bankovnictví.
Kriminalistům se doposud podařilo odhalit, že veškeré obchody se odehrávaly v období od března do října roku 2010. Muži pracovali společně, po vzájemné dohodě, jsou tedy stíháni jako spolupachatelé. Zlínští kriminalisté v minulých dnech provedli ve spolupráci s kolegy z Jihomoravského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje celkem 7 domovních prohlídek, při kterých zabavili potřebné účetní doklady, listinné materiály a výpočetní techniku s důkazy. V rámci trestního řízení jsme zajistili motorová vozidla pachatelů, např. zn. BMW X6 a JEEP Cherokee. „Konečný rozsah škody bude vyčíslen po podrobné analýze všech důkazních materiálů,“ uvedl vedoucí odboru hospodářské kriminality Zlínského kraje František Urbánek a doplnil, že „zadrženo bylo všech 7 pachatelů, přičemž na dva jsme podali návrh na vzetí do vazby, což Okresní soud ve Zlíně akceptoval.“
Za zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od pěti do deseti let.
 

7. února 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková
 

 


[1] Tzv. ztracený obchodník je dovozce zboží do České republiky.

vytisknout  e-mailem