Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podmínky zproštění výkonu služby, kvalifikační požadavky na příslušníky Policie České republiky

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací: 

I.
„… žádám o poskytnutí informace týkající se zahájení řízení o zproštění výkonu služby policistů (za jednání mající znaky přestupku), podle § 48 zákona číslo 234/2014 Sb., o státní službě, zda toto řízení, může služební funkcionář zahájit s policistou, který tou dobou je v pracovní neschopnosti. Popřípadě, poskytnutí metodického pokynu, nebo další legislativy týkající se této problematiky.“

II.
 „… žádám o poskytnutí informace podle § 5 odst. 2 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, týkající se pokynu policejního prezidenta nebo metodického pokynu či legislativy upravující zkoušky odborné způsobilosti k výkonu práce, policistů zařazených na SKPV.“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudila tuto žádost a poskytla žadateli následující informace:

I.
Zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě, na který v žádosti odkazujete, upravuje právní poměry státních zaměstnanců, jejichž okruh je vymezen ustanovením § 1 zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě. Citovaný zákon se na příslušníky bezpečnostních sborů nevztahuje.

Právní poměry příslušníků bezpečnostních sborů jsou upraveny zákonem č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů (dále jen „zákon o služebním poměru“).

Podmínky zproštění výkonu služby upravuje § 40 zákona o služebním poměru, podle kterého musí být příslušník zproštěn výkonu služby na dobu, po kterou je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku nebo jiného správního deliktu, jestliže by jeho ponechání ve výkonu služby ohrožovalo důležitý zájem služby nebo průběh prošetřování jeho jednání. Při splnění těchto zákonem stanovených podmínek je zproštění výkonu služby obligatorní a služební funkcionář je povinen zproštění realizovat.

Zákon o služebním poměru se průběhu řízení ve věcech služebního poměru jako celku podrobně věnuje ve své části dvanácté.

Při zahájení řízení o zproštění výkonu služby se postupuje podle ustanovení § 178 zákona o služebním poměru. Zákon o služebním poměru rozlišuje dva způsoby zahájení řízení. Řízení, které se zahajuje na žádost účastníka, je zahájeno dnem doručení žádosti věcně příslušnému služebnímu funkcionáři. Druhým, častějším způsobem, je zahájení řízení z podnětu bezpečnostního sboru (z moci úřední). Takové řízení je pak podle § 178 odst. 2 písm. b) zákona o služebním poměru zahájeno dnem, kdy služební funkcionář učiní vůči účastníkovi první úkon, přičemž forma a obsah takového úkonu není zákonem stanovena. Úkon však musí srozumitelný, aby účastník řízení věděl, že se jedná o zahájení řízení v konkrétní věci. Obecně lze doporučit písemnou formu. Případná pracovní neschopnost příslušníka je podle § 78 zákona o služebním poměru omluvenou překážkou ve službě, jako překážku pro zahájení řízení ji však zákon o služebním poměru nevymezuje.

II.
Termín „zkouška odborné způsobilosti k výkonu práce policistů zařazených v SKPV“ zákon o služebním poměru nezná, není zakotven v interních aktech řízení, ani v metodických pokynech. Kvalifikační požadavky na příslušníky Policie České republiky jsou definovány v ustanovení § 19 zákona o služebním poměru. Ustanovení § 19 odst. 1 zní: „Služební místo vyjadřuje organizační a právní postavení příslušníka v bezpečnostním sboru. Je charakterizováno zejména systemizovanou služební hodností, stupněm vzdělání, oborem nebo zaměřením vzdělání, dalším odborným požadavkem, základním tarifem, náplní služební činnosti, rozsahem oprávnění a povinností příslušníka“. V § 19 odst. 5 zákona o služebním poměru je pak uvedeno: „Dalším odborným požadavkem se pro účely tohoto zákona rozumí požadavek na užší vymezení odborné způsobilosti pro služební místo“.

Pro příslušníky Policie České republiky zařazené ve službě kriminální policie a vyšetřování je splnění dalšího odborného požadavku dáno úspěšným absolvováním vzdělávacích programů příslušných kvalifikačních kurzů nebo jim odpovídajících ekvivalentních vzdělávacích programů. Pro jednotlivá systemizovaná služební místa příslušníků Policie České republiky zařazených ve služba kriminální policie a vyšetřování jsou pak stanoveny různé další odborné požadavky. 

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 19. 2. 2016


 

vytisknout  e-mailem