Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podávání alkoholu mladistvým a nezletilým

Při mimořádné akci bylo kontrolováno několik desítek teenagerů  

V pátek v deset hodin večer se v učebně na Územním odboru PČR v Ústí nad Orlicí sešlo pětadvacet policistů z pořádkové a dopravní policie, oddělení hlídkové služby a psovodi. Pozorně poslouchali svého velitele, který je úkoloval. Cílem mimořádné akce byla kontrola podávání alkoholu mladistvým a nezletilým. Je to právě alkohol, se kterým se v poslední době bohužel setkáváme až příliš často. Ať již to je podnapilá mládež, která se následně dopouští různých drobných přestupků proti majetku nebo veřejnému pořádku, nebo nezodpovědní podnapilí řidiči. Bohužel se v poslední době setkáváme i s případy, kdy usednou za volant podnapilí mladiství, nemají řidičák a mnohdy ani majitelé vozidel (často rodiče) o jejich noční jízdě nemají ani tušení.

Do ulic okresního města se krátce po dvaadvacáté hodině vydalo deset služebních vozidel. Prvním kontrolovaným místem bylo ústecké náměstí, kde se v minulých dnech již po desáté konalo „Město v pohybu“. Během necelé hodiny policisté zkontrolovali několik desítek teenagerů. Výsledek potvrdil, jak jsou akce takového druhu důležité. Deset dívek a chlapců následovalo policisty na místní obvodní oddělení k podání vysvětlení. Nejmladšímu z nich bylo pouze patnáct let. Při orientační dechové zkoušce nadýchali různě. Jeden z chlapců 0,3 promile, většina pak kolem promile. Nejvyšší naměřená hodnota byla 1,6 promile. Veselá nálada, která mezi nimi zpočátku panovala, počala pohasínat ve chvíli, kdy policisté začali obvolávat rodiče. Ve vzduchu zavládla panika. Čekání na příjezd otců a matek bylo jako noční můra. Jaký trest je asi čeká? Jeden z otců „důrazně“ vysvětlil své ratolesti pravidla slušného chování hned před policejní stanicí. Děti byly v pořádku vráceny rodičům a akce pokračovala.

Po půlnoci se policisté vydali do Letohradu. První skupina prováděla kontrolu ve věhlasném Bristolu, druhá zamířila do Konga. Zatímco v Kongu žádný problém nebyl, v Bristolu nadýchal jeden chlapec 0,6 promile. Něco málo alkoholu zkonzumovaly i dvě kontrolované dívenky. I je čekal stejný osud. Pohovor a předání rodičům.

Během akce jsme se setkali s různými názory veřejnosti. Někteří z dospělých s akcí souhlasili a policisty chválili a děkovali jim, jiní dávali najevo svůj nesouhlas. Konzumace alkoholu mladistvými a nezletilými u nás stoupá. Ten, kdo teenagerům alkohol prodá nebo poskytne, se dopouští přinejmenším přestupku. Pokud je to ale opakovaně, může být i trestně stíhán. Z páteční noci budou mít nepříjemnosti dva z prodavačů, kteří dětem alkohol prodali. Za porušení zákona se ocitnou před přestupkovou komisí.

Akce zaměřená na podávání alkoholu dětem byla zakončena dvě hodiny po půlnoci. Ty z dětí, které policisti kontrolovali, si jistě vezmou ponaučení. Školou to bylo i pro ty, kteří dechovou zkouškou prošli bez problémů. Policisté ale už dnes vědí, že akce podobného druhu se budou opakovat i v budoucnu.
nprap. Eva Sichrová
14. června 2009

 


 

Odkazy do noveho okna

Akce na alkohol

Akce na alkohol 

Detailní náhled

Kolona policejních vozidel

Kolona policejních vozidel 

Detailní náhled

Kontrola na ústeckém náměstí

Kontrola na ústeckém náměstí 

Detailní náhled

Orientační dechová zkouška

Orientační dechová zkouška 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem