Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podávání alkoholu dětem je trestné

JIHLAVSKO: Zejména o prázdninách mladiství požívají alkoholické nápoje 

Policisté z obvodního oddělení v Telči sdělili v těchto dnech podezření ze spáchání přečinu podání alkoholu dítěti čtyřicetiletému muži z Telečska. Policisté prověřovali případ, kdy neznámá osoba poskytla alkoholické nápoje mladistvé dívce. Dívka musela být hospitalizována v jihlavské nemocnici a podle lékařské zprávy jí kolovalo v krvi 1,65 promile alkoholu. Na základě šetření se policistům podařilo ustanovit muže, který dívce umožnil alkohol požít. Policisté případ řeší ve zkráceném přípravném řízení a podezřelému muži hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Zejména v letních prázdninových měsících se množí případy, kdy osoby mladší 18 let konzumují alkoholické nápoje. Využívají k tomu různé příležitosti, ale nejsou výjimkou ani případy, kdy požívání alkoholu umožní dětem přímo jejich rodiče. Je důležité připomenout, že takové jednání je nepřípustné. Od začátku letošních prázdnin jsme v Kraji Vysočina prověřovali celkem 11 případů, kdy někdo podal alkohol osobě mladší 18 let. Ve dvou případech se jednalo o trestný čin podání alkoholu dítěti, ostatní případy jsou kvalifikovány jako přestupky na úseku ochrany proti alkoholismu.
 
Z právního hlediska, pokud osoba mladší 18 let konzumuje alkohol, nedopouští se protiprávního jednání. Postižitelná je však osoba, která jí konzumaci alkoholu umožní. Osoba, která umožní požití alkoholu osobě mladší 18 let, se dopustí přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi a lze jí uložit pokutu do 3000 korun. Na místě lze uložit blokovou pokutu 1000 korun. V případě, že se k přestupku nedozná a odmítne na místě pokutu zaplatit, oznámí policisté přestupek správnímu orgánu. Jestliže se tohoto přestupku osoba dopustí opakovaně a nejde tudíž o ojedinělé porušení povinnosti, lze osobě uložit pokutu do 5000 korun a zákaz činnosti do jednoho roku. Pokud osoba ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, dopouští se přečinu podání alkoholu dítěti a hrozí jí trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
„Pokud odhalíme osobu mladší 18 let pod vlivem alkoholu a není ve stavu, kdy by byl ohrožen její život nebo zdraví nebo tomu nebrání jiné skutečnosti, předáme dítě rodičům nebo oprávněné osobě. Věc poté oznámíme orgánu sociálně právní ochrany dětí. V případě, že je osoba mladší 18 let zraněna nebo se nachází ve stavu, kdy je v ohrožení života a zdraví přivolají policisté na místo zdravotnickou záchrannou službu. Poté lékař rozhodne o převozu do nemocnice nebo umístění osoby na protialkoholní záchytnou stanici. V obou případech se jedná o zabezpečení takové péče, kterou stav osoby vyžaduje,“ uvedl k postupu policistů vedoucí územního odboru Jihlava plk. Mgr. Petr Petr.
 
Policisté se na odhalování osob mladších 18 let pod vlivem alkoholu zaměřují v rámci běžného výkonu služby. Při prohlídkách zábavních podniků vždy vizuálně zkontrolují přítomné hosty a v případě pochybností o věku osoby, která požívá alkohol, prověří její totožnost a věk. Sledují také pohyb mladistvých a nezletilých po ulicích a na místech, kde se osoby mladší osmnácti let zdržují.
 
Kontroly provádějí také v parcích, v okolí hřišť nebo v obchodních domech a jejich okolí. Mimořádné akce, do které je nasazeno větší množství policistů, kteří během jediné noci prohlédnou desítky vytipovaných zábavních podniků, předem plánujeme a realizujeme je vždy s ohledem na vývoj této problematiky, a také s ohledem na potřebu působit v určité lokalitě, popřípadě konkrétním zábavním podniku, mnohem intenzivněji nebo preventivně.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
7. srpen 2013

vytisknout  e-mailem