Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podával falešné inzeráty

OLOMOUCKÝ KRAJ - Kriminalisté uzavřeli případ podvodu. 

Aktualizace:

Kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality SKPV Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje v těchto dnech předali spisový materiál OSZ v Jeseníku s návrhem na podání obžaloby vůči jednatřicetiletému muži z Jaroměře pro podezření z přečinu podvod, za který muži hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

por. Mgr. Libor Hejtman
20. února 2019

Ve čtvrtek 9. srpna 2018 proběhl na krajském ředitelství brífink týkající se případu kybernetické kriminality.

Kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality SKPV Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili 2. srpna 2018 trestní stíhání jednatřicetiletého muže z Jaroměře ze spáchání přečinu podvod.

Muž se měl protiprávního jednání dopustit tím, že od května 2017 do listopadu 2017 nabízel na internetových inzertních serverech pod různými uživatelskými účty k prodeji nejrůznější zboží, zejména výpočetní techniku, elektroniku, nářadí, zlaté šperky či parfémy. Se zájemci komunikoval z několika desítek odlišných e‑mailových adres a telefonních čísel. Když domlouval podmínky prodeje, požadoval vždy objednané zboží nebo alespoň poštovné uhradit předem na některý ze třinácti jím ovládaných bankovních účtů. Sliboval, že po uhrazení kupní ceny, případně poštovného, ihned zašle požadované zboží zájemci. Po úhradě požadované částky však přestal s kupujícími komunikovat a uhrazené peníze jim nevrátil. V průběhu sedmi měsíců podvedl sto padesát osob, z nichž vylákal celkovou částku přesahující 700 000 korun.

Muž se podvodu dopouštěl i přesto, že byl za obdobný čin již pravomocně odsouzen na počátku roku 2017. Navíc se trestné činnosti dopouštěl v době, kdy se skrýval a vyhýbal se nástupu k výkonu trestu odnětí svobody.

V současné době se obviněný nachází ve věznici, kde si odpykává trest za předchozí trestnou činnost. Za výše uvedené jednání mu hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody od dvou do osmi let. 

Doporučení pro nakupující na inzertních portálech

  • Zjistěte si co nejvíce informací o prodávajícím – reference

(zadejte do vyhledávače informace, které znáte – jméno, telefonní číslo, e-mail, číslo bankovního účtu a hledejte zkušenosti ostatních uživatelů)

  • Neobjednávejte zboží u prodávajícího bez recenze, v případě nízkého počtu recenzí se mu raději vyhněte
  • Nikdy nezasílejte peníze předem na účet prodávajícího, kterého neznáte
  • Navrhněte prodejci osobní odběr a v případě jeho výmluvy (např. je v nemocnici, v zahraničí apod.) zboží nekupujte

brífinkbrífink

por. Mgr. Libor Hejtman
9. srpna 2018

vytisknout  e-mailem