Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pod smyšlenou legendou VNUK se snažili připravit ženu o její úspory

NÁCHODSKO – Duchapřítomná seniorka si však peníze uchránila. 

„Dobrý den, váš vnuk měl nehodu, je v pořádku, ale potřebuje od vás finanční hotovost na ošetření lidí z druhého vozidla, ve kterém cestovalo dítě. Bude to stát 350 tisíc a potřebuje je okamžitě. Nikomu nic neříkejte, já mu je předám.“ Takhle nějak asi zněl čtvrteční hovor, který se uskutečnil na Náchodsku v dopoledních hodinách.  Neznámý pachatel telefonicky kontaktoval devětaosmdesátiletou ženu, která chtěla se svým vnukem nejdříve mluvit, muž ji proto předal k telefonu „jejího vnuka“, který jen brečel. Duchapřítomná žena však naštěstí peníze muži nedala.

Policisté skutek evidují jako přečin podvodu ve stádiu pokusu.

I když v tomto případě byli podvodníci trochu originálnější, než obvykle, legenda „vnuk“ patří k nejznámějším a nejpoužívanějším lstím. Nejčastěji telefonát začíná slovy „ahoj dědo, ahoj babi....“ Důvěřivý senior osloví volajícího jménem svého vnuka a ten obratem začíná s příběhem o tom, že se nachází v nouzi a nutně potřebuje peníze. Současně uvádí, že se však pro hotovost nemůže dostavit osobně a tak pošle svého kamaráda. Seniorům v těchto případech radíme, aby si takový telefonát ihned zpětně ověřili u vnuka, který původně volal, případně kontaktovali nejbližší příbuzné tak, jako tomu bylo ve výše popsaném případě. Pokud zjistí, že nevolal nikdo z rodiny, obratem událost oznámit na Policii ČR na linku 158. To platí i v případě, že se nepodařilo rodinu zpětným telefonátem kontaktovat. 

Jak se vyhnout podvodu

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.), nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě a ve vašem okolí. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
  • Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
  • Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

Tímto bychom velmi rádi upozornili a apelovali na všechny občany, aby si v žádném případě do bytu nikdy nepouštěli žádné cizí osoby a v žádném případě jim nikdy nedávali peníze!!! Podvodníci se pokaždé chovají velmi suverénně a nedají na sobě znát, že lžou a zdánlivě skutečný příběh se nakonec nezakládá na pravdě.

por. Mgr. Lucie Konečná
17.12.2021, 10.30hod.

vytisknout  e-mailem