Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pod legendou amerického vojáka ženu připravil o 800 tisíc

MĚLNICKO - Za podvod mu hrozí až 5 let vězení. 

Podvodníkovi bohužel naletěla 52letá z Mělnicka, kterou na internetu kontaktoval podvodník vydávající se za amerického vojáka. Nejprve ženu na internetu oslovil a pak s ní udržoval několikaměsíční konverzaci. Poškozené napsal, že je americký voják na misi v Sýrii a po delší konverzaci zmínil, že by jí rád přijel osobně navštívit do České republiky. Prý ale nemá žádné peníze, protože na misi je nepotřebuje.

Poškozená "vojákovi" zpočátku poslala 50 tisíc Kč, to mu ale nestačilo a postupem času z ženy vylákal více jak 800 tisíc korun, které si žena musela půjčit. 

Výše opsaný případ je typickým příkladem podvodného jednání, které bývá označováno jako legenda „americký voják“. Je postaven na modelu získání důvěry zejména osoby opačného pohlaví (ve většině případů na důvěře ženy) často pod záminkou společné budoucnosti. Ústřední postavou tohoto vymyšleného příběhu bývá zpravidla cizinec, který se snaží zkontaktovat oběť přes různé komunikační portály, ať už seznamky či sociální sítě a vždy se zaštítí příběhem vojáka na misi v Sýrii, Afganistán apod. V něm jde o to, že dotyčný potřebuje pomoci dostat například peníze či jiné cennosti nebo osobní věci z nějakého nebezpečného místa, kde se údajně nachází nebo potřebuje peníze k tomu, aby kontaktovanou ženu mohl osobně navštívit a případně spolu mohli začít i společný život. 

Mělničtí kriminalisté v této věci zahájili úkony pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což pachateli v případě dopadení hrozí až 5letý trest odnětí svobody.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
18. ledna 2023

vytisknout  e-mailem