Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Poctiví nálezci odevzdali peníze i doklady

Na zatajení nálezu myslí i trestní zákoník. 

Na policisty se v předvánočním shonu obracejí nejen lidé, kteří o své peníze nebo věci přišli v důsledku trestné činnosti, ale naštěstí i nezanedbatelný počet poctivých nálezců. Během včerejška jsme jen v Brně řešili dva případy, kdy lidé svůj nález oznámili, a mohli jsme jej předat těm, kterým patří. V obchodním centru si nepozorný majitel platební karty zapomněl několik tisíc korun v bankomatu, od kterého bez vybrané částky odešel. Následně k bankomatu přišel sedmadvacetiletý muž, který nalezenou hotovost oznámil a odevzdal na obvodním oddělení. Policisté ve spolupráci s bankovní institucí teď pátrají po zapomnětlivém majiteli.   

Další poctivá nálezkyně objevila peněženku s doklady v prodejně drogerie. Policisté kontaktovali majitele a ten si veškeré doklady i finanční hotovost převzal na služebně.

Na nálezy věcí pamatuje i trestní zákoník. V případě, že najdete nějakou věc a nález neodevzdáte, můžete čelit obvinění z přečinu Zatajení nálezu, pokud se jedná o věc nikoli nepatrné hodnoty (10 tisíc korun). Na jižní Moravě takových případů od začátku roku šetříme téměř dvě stovky. Nejčastěji se jedná o nálezy zapomenutého mobilního telefonu, notebooku nebo příruční tašky. Jedná se o případy, kdy nálezce ví, že nalezená věc mu nepatří a že si ji přisvojil nálezem, přičemž není podstatné vědět, kdo je právoplatným majitelem. Pokud naleznete nějakou věc, vždy nález odevzdejte na obecní úřad nebo provozovali veřejné budovy (je-li to na úřadě) nebo veřejného dopravního prostředku (je-li to například ve vlaku či vozidle městské hromadné dopravy). Využít můžete i schránku důvěry, která bývá v obcích veřejně přístupná.

mjr. Petra Ledabylová, 8.12.2022 

vytisknout  e-mailem