Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Počítačová kriminalita roste

Jihočeská policie - Kriminalisté registrují nárůst internetové kriminality, především podvodných prodejů.  

Dopátrat se konkrétní osoby pachatele tzv. internetového podvodu, jak říkají kriminalisté, je velmi náročný a složitý úkol, zvlášť pokud jde o podvodníka, který prostředí internetových obchodů dokáže zneužívat. V roce 2010 kriminalisté jihočeského policejního ředitelství vyšetřovali po celém kraji zhruba tři desítky takovýchto případů, tedy případů kde hrál hlavní roli při sjednání obchodu internet a jeho anonymita. Za první tři měsíce letošního roku již vyšetřují čtyři desítky případů. Nárůst této specifické trestné činnosti je tedy značný. Z velké části si podvedení problém přivolají, protože při internetových a tím vlastně i anonymních nákupech, nedodržují základní pravidla opatrnosti.


Lidská důvěřivost prostě nezná mezí. Pod vidinou ušetření několika set či tisíc korun nakupuje čím dál více lidí po internetu. Většina z nich, však nedodrží základní bezpečnostní pravidla. Mnoho později podvedených lidí si vybere výrobek například v internetových aukcích či e-bazarech a pod vidinou výrazné slevy oproti kamennému obchodu pošle dopředu peníze naprosto neznámé a neprověřené osobě či společnosti. Jaký je pak „údiv“ když zboží nedorazí, prodejce na e-mailových adresách či uvedených mobilních telefonech není dostupný a peníze jsou pryč.


Přes složitost vyšetřování a dokazování podvodu konkrétnímu pachateli však kriminalisté zhruba polovinu případů objasní. To však neznamená, že usvědčený podvodník vrátí poškozenému peníze. Také v posledním objasněném případu se poškozenému z Českých Budějovic nevyplatilo zaslat peníze předem. Na internetovém portálu nalezl nabídku prodeje nového notebooku za „dobrý peníz“, necelých 6.000 korun, poslal tedy peníze na uvedený účet předem prodávajícímu pod přezdívkou „kumr…“ a počítače se nedočkal. Na jeho urgence pak nikdo na uvedeném kontaktním mailu nereagoval. Policisté se i přes anonymní internetové prostředí dopátrali pachatele (muž 23 let) z Litomyšle a obvinili jej z trestného činu podvodu.


Ve většině případů se pak od prvního poškozeného začne odvíjet celá řada dalších napálených. V předchozím případu z března letošního roku vypátrali kriminalisté muže, který provozoval internetové stránky vytvořené jako solidně se tvářící e-obchod. Také on prodával pouze virtuálně, nabízel zboží, spíše jeho fotografie na stránkách za velmi výhodné ceny, zboží však ve skutečnosti nikdy neměl. Stránky měl v provozu jeden měsíc. Tedy jen tak dlouho, aby desítky podvedených nestačily cestou policie reagovat. Za měsíc provozu stránek si přišel po malých částkách, prodával drobnou kosmetiku za několik set korun, na bezmála 1.000 000 korun. Jeho náklady – nulové.


Nakupující buďte ostražití, výrazně levné zboží většinou značí problém. Využívejte a odebírejte zboží z elektronických obchodů, ale řádně registrovaných, osvědčených vám či vašim blízkým, nebo působících na trhu již několik let. Sledujte recenze spokojenosti nakupujících, prověřte si v diskuzích spokojenost s daným obchodem, aukční síní či e-bazarem.


Nepřistupujte na nabídku typu: „Zašlu zboží, ušetříte 15-25 či více procent, platba na uvedený účet předem, dodání zboží do dvou týdnů“. V těchto případech objednané zboží často buď vůbec nepřijde, nebo přijde zásilka a v ní po otevření spatříte cihlu zabalenou v ochranné bublinkové fólii. Obchodujte s prověřenými internetovými obchody, bazary, všímejte si u jednotlivých prodávajících, zda na jejich jméno či přezdívku nejsou v diskuzích či recenzích negativní reakce, že zboží nedodali, nebo zaslali jiné, poškozené a podobně.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

29. dubna 2011 

vytisknout  e-mailem