Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet vloupání do sklepních kójí se zvýšil

JIHLAVSKO: Rady a doporučení jak riziko vloupání snížit 

V současné době přibývá zejména v Jihlavě případů vloupání do sklepních kójí. Poslední takový skutek, který policisté prověřují, se stal na ulici Leoše Janáčka. V druhé polovině minulého týdne vypáčil neznámý pachatel vstupní dveře domu. Neuzamčenými dveřmi se dostal do společných sklepních prostor v suterénu. Vloupal se do tří sklepních kójí, ze kterých odcizil elektroniku, motorový olej a alkoholické nápoje. Krádeží způsobil pachatel předběžně vyčíslenou škodu čtrnáct tisíc korun. Poškozením vstupních dveří vznikla škoda přibližně dva tisíce korun. Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody.
 
Na dopadení pachatele nebo pachatelů policisté intenzivně pracují. Objasňování této trestné činnosti je obtížné. „Pachatelé využívají skutečnosti, že se ve sklepních prostorách domů pohybuje velmi malé množství lidí a to prakticky po celý den. Je zde malá pravděpodobnost, že by byli pachatelé přistiženi svědky nebo že by je při krádeži někdo slyšel,“ řekl npor. Petr Krčál, DiS., vedoucí Obvodního oddělení Jihlava. Pachatelům také nahrává jistota snadného výdělku, neboť ve sklepních kójích má téměř každý majitel uložené věci, které se dají snadno zpeněžit nebo zkonzumovat. Jedná se o jízdní kola, sportovní vybavení, elektroniku, nářadí, potraviny a alkohol. Dopadení pachatelů také znesnadňuje skutečnost, že mnoho poškozených zjistí, vzhledem k méně časté návštěvnosti těchto prostor, že se jim pachatel vloupal do sklepní kóje až po delší době.
Při objasňování této trestné činnosti by policistům výrazně pomohla zejména všímavost občanů. „Je důležité, aby obyvatelé domu věnovali pozornost neznámým osobám, které se pohybují po domě a v případě, že si všimnou podezřelého člověka, okamžitě informovali policisty,“ přiblížil komisař Petr Krčál. Ke krádežím ve sklepních kójích nedochází jen v noci, jako je to typické pro vloupání do jiných objektů, ale prakticky kdykoli. Není nijak neobvyklé, že pachatelé vniknou do domů s cílem se vloupat do sklepní kóje i během dne. Jednoduše zazvoní na zvonek u vchodu a čekají, až je někdo do domu pustí nebo vejdou dovnitř s příchozím obyvatelem. Je proto důležité se na takové situace zaměřit a neumožňovat pachatelům snadný přístup do domů.
Mezi případy, ve kterých se podařilo v minulosti pachatele dopadnout, byla také krádež jízdního kola v domě, kde si jeden z obyvatelů všiml dvou podezřelých osob, které nesly kolo. Navíc měl pocit, že se jedná o kolo patřící dalšímu z obyvatelů domu. Svědek přivolal policisty a uzamkl vstupní dveře. Pachatele pak policisté v domě zadrželi a jízdní kolo se vrátilo zpět jeho majiteli.
„Dále je důležité, aby v případě, že majitel zjistí vloupání do sklepní kóje, okamžitě přivolal policisty a nevstupoval do míst, kde se pachatel pohyboval a tím neničil stopy, které po sobě mohl zanechat,“ zdůraznil npor. Petr Krčál. Jak dále dodal, proti pachatelům se dá také bránit důsledným zamykáním vstupních i všech dalších dveří. Nestačí dveře, které jsou opatřeny tzv. koulí, pouze zabouchnout. Takto zajištěné dveře nejsou jako ochrana před pachateli dostatečné.
 
Pokud tato doporučení přijmou všichni obyvatelé domu a důsledně je dodržují, výrazně tím zvýší svoji ochranu před rizikem vloupání do sklepních kójí, bytů i všech ostatních krádeží v domě.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
9. března 2012
 

vytisknout  e-mailem