Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet trestných činů vloni klesl

JIHLAVSKO: Policistům se podařilo výrazně zvýšit objasněnost 

V roce 2011 došlo na Jihlavsku k celkem 2 136 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo 51,5 % objasnit. V roce 2010 došlo k celkem 2498 trestným činům a z tohoto počtu se jich podařilo objasnit 37,71 %. „V loňském roce se nám v porovnání s rokem 2010 podařilo snížit kriminalitu o 362 trestných činů a zvýšit objasněnost o13,79 %“, řekl vedoucí Územního odboru Jihlava plk. Mgr. Petr Petr.
K nejvyššímu poklesu trestné činnosti došlo v oblasti majetkové trestné činnosti. V loňském roce se snížil počet majetkových trestných činů o 520 skutků a zároveň se policistům podařilo zvýšit v této oblasti, v porovnání s rokem 2010, objasněnost. „Snížit počet trestných činů a zvýšit objasněnost se nám podařilo také v oblasti násilné trestné činnosti. Vloni došlo o 18 násilných trestných činů méně než v roce 2010 a objasněnost se zvýšila o více než 6 %“, přiblížil plk. Petr Petr. Jak dále dodal, výrazně se policistům podařilo zvýšit objasněnost v oblasti hospodářských trestných činů, kde byla objasněnost v loňském roce o 23,62 % vyšší než v roce 2010.
 
„Za pozitivním vývojem kriminality v loňském roce je důsledná a precizní operativní činnost kriminalistů, dobrá práce uniformovaných policistů, kteří mají kvalitní místní a osobní znalost v lokalitě, kde vykonávají hlídkovou nebo obchůzkovou činnost, jejich každodenní kontakt s občany či zvýšené preventivní působení a kontroly na místech, kde dochází k páchání trestné činnosti. Je pro nás také důležitá velmi dobrá spolupráce s útvary krajského ředitelství, jako jsou pohotovostně eskortní oddělení nebo odbor cizinecké policie, jejichž hlídky posilují výkon služby uniformovaných policistů zejména v krajském městě, a dále s Městskou policií Jihlava“, přiblížil vedoucí územního odboru plk. Petr Petr.
 
V loňském roce bylo trestně stíháno celkem 907 osob (v roce 2010 jich bylo 855). Z tohoto počtu bylo 420 recidivistů, 118 žen, 73 osob mladších osmnácti let a 49 cizinců (v roce 2010 bylo recidivistů 401, žen 105 a osob mladších osmnácti let 61). U 140 trestných činů spáchaných v loňském roce policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky (v roce 2010 jich bylo 153). Vloni spáchaly osoby mladší osmnácti let celkem 85 trestných činů.
 
K nejvíce trestným činům došlo v loňském roce v Jihlavě a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Jihlava prověřovali policisté celkem 1 486 trestných činů, z nichž se podařilo 51,35 % objasnit. Na Polensku došlo v loňském roce k 215 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 56,28 %. Na Telčsku prověřovali policisté 242 trestných činů, z nichž je objasněno 50,41 %. Na Třešťsku došlo vloni k 193 trestným činům, objasnit se policistům podařilo 48,7 %.
 
Násilná trestná činnost
V loňském roce došlo na Jihlavsku k 107 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili téměř 71 %. (V roce 2010 došlo k 125 násilným trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 64 %). V šesti případech policisté zjistili, že skutek spáchala osoba mladší osmnácti let, ve 27 se ho dopustil recidivista. U dvanácti násilných činů kriminalisté zjistili, že je pachatel spáchal pod vlivem alkoholu. V souvislosti s objasněnými násilnými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 73 osob. Z tohoto počtu je 20 recidivistů, 5 žen, 5 mladistvých a tři nezletilí. Nejčastějšími násilnými činy byly v loňském roce loupeže a úmyslná ublížení na zdraví. V obou případech se jednalo o pětadvacet skutků. Jedenáct pachatelů se dopustilo přečinu porušování domovní svobody a deset nebezpečného vyhrožování. Mezi násilnými činy byly vloni také tři případy usmrcení z nedbalosti, dva případy týrání svěřené osoby a šest případů týrání osoby žijící ve společném obydlí. 
  • Oba spáchané trestné činy týrání svěřené osoby kriminalisté objasnili. V jednom případě chlapce mladšího školního věku fyzicky týrala jeho matka. Chlapec utrpěl při napadení zranění, která si vyžádala hospitalizaci v nemocnici. Žena byla obviněna ze spáchání zločinu týrání svěřené osoby a přečinu úmyslné ublížení na zdraví. V druhém případě se v září obětí násilí ze strany svého otce stalo malé batole. Chlapce ležícího v kočárku muž opakovaně udeřil rukou do tváře. Za obdobné násilné jednání vůči dítěti byl útočník navíc soudem pravomocně odsouzen již v minulosti. Muž byl obviněn ze spáchání přečinu týrání svěřené osoby. Obě děti, které se staly obětí týrání, jsou v současné době umístěny mimo rodinu.
  • Mezi nejzávažnější trestné činy týrání osoby žijící ve společném obydlí, které policisté v loňském roce prověřovali, patřil případ domácího násilí ze začátku listopadu. V bytě domu v Jihlavě muž nejméně týden surově týral a věznil svoji manželku, poté se jí podařilo přivolat pomoc. Vážně zraněné ženě pomohli až policisté, kteří do bytu přijeli. Útočník skončil v policejní cele obviněn ze spáchání tří trestných činů. V loňském roce policisté na Jihlavsku vykázali ze společného obydlí násilníka celkem v jedenácti případech. Ve všech případech se jednalo o muže, kteří fyzicky napadli blízkou osobu, nejčastěji manželku nebo přítelkyni. Z tohoto počtu došlo k sedmi případům domácího násilí přímo v Jihlavě.
  • Zločin loupež patří k velmi závažným trestným činům. V loňském roce kriminalisté u dvou loupeží zjistili, že se jich dopustily nezletilé děti. K první došlo v polovině ledna večer v Jihlavě před prodejnou na ulici Okružní. Dva nezletilí chlapci zbili pěstmi patnáctiletého hocha a zmocnili se jeho MP4 přehrávače. V druhém případě skupinka nezletilých pachatelů na konci srpna odpoledne na ulici Žižkova zavlekla nezletilého školáka na odlehlejší místo, kde ho ztloukli údery pěstí i kopy nohou a zmocnili se jeho brýlí. Vzhledem k věku nezletilých pachatelů kriminalisté oba případy odložili a dále je postoupili k projednání příslušnému soudu, který se zabývá kriminalitou mládeže.
  • Šest loupeží, ke kterým došlo v loňském roce, policisté ještě prověřují. Patří mezi ně i loupežné přepadení, ke kterému došlo na konci září dopoledne u autobusové zastávky Červený Kříž. Pachatel přepadl ženu, kterou přes její intenzivní odpor osahával a poté se zmocnil její kabelky. V tomto případě jsou již kriminalisté pachateli na stopě a v dohledné době bude zahájeno jeho trestní stíhání.
  • V loňském roce došlo na Jihlavsku také k loupežnému přepadení pošty. V polovině června vnikli dva maskovaní pachatelé ráno do pobočky pošty v obci Zhoř a zmocnili se finanční hotovosti. Po pachatelích kriminalisté pátrají.
  • V loňském roce prověřovali policisté dále šest loupežných přepadení, u kterých následně zjistili, že si je údajní napadení vymysleli. Patří mezi ně případ, který byl policistům oznámen v polovině června. Na odpočívadle dálnice D1 Pávov měl řidiče nákladního vozidla fyzicky napadnout pachatel v době, kdy kontroloval automobil, a zmocnit se finanční hotovosti v české i cizí měně. Kriminalisté ale zjistili, že si muž loupežné přepadení vymyslel. Ve skutečnosti muž sám utratil všechny svoje peníze i peníze patřící jeho zaměstnavateli, což chtěl zamaskovat vymyšleným loupežným přepadením. K další vymyšlené loupeži došlo na začátku listopadu v Jihlavě. Napadený mladík vypověděl, že ho fyzicky napadli tři útočníci. Měli se zmocnit jeho bundy, ve které měl uloženou peněženku s osobními doklady a penězi. Kriminalisté při prověřování zjistili, že mladík si loupežné přepadení vymyslel, protože utratil všechny svoje peníze na výherních automatech a tuto skutečnost chtěl zamaskovat. Pro zvýšení důvěryhodnosti svých tvrzení řidič nákladního vozidla i mladík sami sebe zranili. Loupežné přepadení si z obdobných důvodů v loňském roce vymyslely také obsluha herny na ulici Březinova a obsluha restauračního zařízení na ulici Brněnská v Jihlavě.
 
Mravnostní trestná činnost
V 18 případech se v loňském roce jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté objasnili téměř 89 %. (V roce 2010 došlo k 15 mravnostním trestným činům, objasnit se podařilo 80 % z nich). V 6 případech zjistili, že skutek spáchal recidivista a stejný počet mravnostních činů spáchaly osoby mladší osmnácti let. V souvislosti s objasněnými mravnostními trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 16 osob. V loňském roce prověřovali 10 zločinů znásilnění, pět trestných činů pohlavní zneužití a v jednom případě se jednalo o přečin kuplířství.
Mezi nejzávažnější zločiny znásilnění patřil v loňském roce případ, ke kterému došlo v dubnu v Jihlavě. Mladou ženu v noci znásilnili tři muži cizí státní příslušnosti. Všichni tři útočníci byli obviněni ze spáchání zločinu znásilněníspáchaného ve formě spolupachatelství.
Případ kuplířství vyšetřovali kriminalisté na začátku loňského roku. V únoru byl ze spáchání přečinu obviněn třiatřicetiletý muž. Muž poskytl byty několika ženám nabízejícím sexuální služby. Tyto ženy pak v bytech provozovaly prostituci a předávaly muži třetinu tržeb.
 
 
Majetková trestná činnost
V loňském roce došlo na Jihlavsku k 1 082 majetkovým trestným činům. Objasnit se jich do konce roku podařilo 24,31 %. (V roce 2010 bylo spácháno 1602 majetkových trestných činů s objasněností 21,41 %). V 399 případech se jednalo o krádeže vloupáním, v 528 o krádeže prosté a 155 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy. Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rodinných domů (67 případů), rekreačních chat (53 případů) a vloupání do bytů (24 případů). Z kategorie krádeží prostých odcizili nejčastěji pachatelé různé věci z vozidel (106 případů), časté jsou krádeže nafty (78 případů) a kapesní krádeže (65 případů). Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže vozidel (25 případů), motocyklů (1 případ) a jízdních kol (16 případů). Mezi zbývající majetkové trestné činy patří poškození cizí věci (89 případů) a dále podvody, zpronevěry nebo např. zatajení věci.
V souvislosti s objasněnými majetkovými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání nebo sdělili podezření ze spáchání trestného činu celkem 240 pachatelům, z tohoto počtu bylo 131 recidivistů, 30 mladistvých, 26 žen, 9 cizinců a 6 nezletilých.
 
 
Hospodářská trestná činnost
V loňském roce došlo k 259 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům podařilo téměř 63 %. (V roce 2010 došlo k 262 hospodářským trestným činům, z nichž se podařilo objasnit téměř 39 %). V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 111 osob, z tohoto počtu je 33 recidivistů, 29 žen, 17 cizinců a dva mladiství.
Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchaný skutek přečin podvod (69 případů) a činy v souvislosti s neoprávněným držením platební karty (65 případů). Dále jsou v této kategorii časté trestné činy v oblasti ochrany měny, krácení daně, zpronevěra, pojistný podvod a porušení práv k ochranné známce.
 
 
Ostatní trestná činnost
Ze zbývajících 670 trestných činů se kriminalistům podařilo objasnit přes 87 %. Mezi těmito zbývajícími trestnými činy je 142 případů přečinu maření výkonu úřadního rozhodnutí, 141 případů přečinu zanedbání povinné výživy a 93 přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky. V 46 případech se jednalo o sprejerství a v 32 byl trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou. V porovnání s rokem 2010 se v loňském roce výrazně zvýšil počet trestných činů zanedbání povinné výživy (vloni jich bylo o 62 více než v roce 2010), přibližně o třetinu se snížil počet případů sprejování. Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita.
V loňském roce byli kriminalisté na úseku odhalování drogové kriminality velmi úspěšní. Při potírání této trestné činnosti se zaměřili na varny pervitinu, distributory drog i pěstování konopí. Kriminalistům se podařilo odhalit celkem patnáct varen pervitinu, ze spáchání trestného činu bylo obviněno celkem 59 osob, patnáct z nich bylo na podaný návrh vzato do vazby. 
Mezi dopadenými pachateli byla také čtyřiatřicetiletá žena z Jihlavy, která byla na začátku září obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Jedná se o recidivistku, která prodala pervitin ve stovkách případů a množství prodané drogy překročilo 500 gramů. Žena již byla za tento zločin soudem pravomocně odsouzena na osm let odnětí svobody“, řekl por. Radim Novák, DiS, komisař oddělení obecné kriminality.
 
 
„Naší snahou je i letos navázat na pozitivní vývoj kriminality v loňském roce, ať se již jedná o snižování počtu trestných činů či zvyšování objasněnosti. Jednou z priorit i pro letošní rok zůstává objasňování drogové kriminality a násilné trestné činnosti. Klademe velký důraz na to, aby byli uniformovaní policisté co nejvíce v ulicích měst, městysů i v menších obcích, kde vykonávají hlídkovou činnost“, řekl vedoucí územního odboru plk. Petr Petr.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. února 2012
 
 

 

vytisknout  e-mailem