Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet trestných činů na Žďársku výrazně poklesl

ŽĎÁRSKO: Policisté vloni objasnili téměř 60 procent skutků 

V roce 2015 došlo na Žďársku k celkem 1257 trestným činům, z toho 59,51 % se policistům podařilo objasnit. V roce 2014 došlo k celkem 1535 trestným činům a z tohoto počtu jich policisté objasnili 54,66 %. V loňském roce se tak v porovnání s rokem 2014 kriminalita snížila o 278 trestných činů, objasněnost se podařilo zvýšit o téměř pět procent.

V loňském roce bylo na Žďársku trestně stíháno celkem 616 osob (v roce 2014 jich bylo 703). Z tohoto počtu bylo 319 recidivistů, 77 žen a 33 osob mladších 18 let (v roce 2014 bylo trestně stíháno 386 recidivistů, 76 žen a 32 osob mladších 18 let). U 141 trestných činů spáchaných v loňském roce policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky (v roce 2014 jich bylo 128). Vloni spáchaly osoby mladší 18 let celkem 29 trestných činů.

K nejvíce trestným činům v rámci okresu došlo v loňském roce ve Žďáru nad Sázavou a okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Žďár nad Sázavou prověřovali policisté celkem 479 trestných činů, z nichž se podařilo 60,54 % objasnit. Na Velkomeziříčsku, kam patří i služební obvod Policejní stanice Velká Bíteš, došlo vloni k 388 trestným činům, objasnit se podařilo 54,12 %. Novoměstští policisté šetřili 227 trestných činů a objasnili 61,23 % z nich. Na Bystřicku bylo prověřováno 163 trestných činů a policisté dosáhli vysoké objasněnosti 66,87 %.    

Násilná trestná činnost

V loňském roce došlo na Žďársku k 119 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté objasnili 79,83 %. (V roce 2014 došlo k 108 násilným trestným činům, objasnit se podařilo 79,63 %). Ve čtyřech případech policisté zjistili, že skutek spáchala osoba mladší 18 let, v 42 se ho dopustil recidivista. U 22 násilných trestných činů kriminalisté zjistili, že je pachatel spáchal pod vlivem alkoholu. V souvislosti s objasněnými násilnými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 93 osob. Z tohoto počtu je 40 recidivistů, 9 žen a 4 mladiství. Nejčastějšími násilnými činy byly v loňském roce úmyslná ublížení na zdraví (43 skutků), vydírání (18 skutků) a nebezpečné vyhrožování (17 skutků). Dále policisté prověřovali osm případů loupeží.

Mravnostní trestná činnost

V 13 případech se v loňském roce jednalo o mravnostní trestné činy, kriminalisté objasnili 61,54 % z nich. (V roce 2014 došlo k 19 mravnostním trestným činům, objasnit se podařilo 89,47 %). Žádného mravnostního trestného činu se vloni nedopustil recidivista, dva skutky spáchaly osoby mladší 18 let. V souvislosti s objasněnými mravnostními trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání sedmi osob.

Majetková trestná činnost

V loňském roce došlo na Žďársku k 531 majetkovým trestným činům. Objasnit se jich do konce roku podařilo 35,97 %. (V roce 2014 bylo spácháno 777 majetkových trestných činů s objasněností 31,66 %). V 192 případech se jednalo o krádeže vloupáním, v 259 o krádeže prosté a 80 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy. Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rodinných domů (36 případů), rekreačních chat (30 případů) a obchodů (17 případů). Z kategorie krádeží prostých odcizili nejčastěji pachatelé různé věci z vozidel (65 případů). Policisté prověřovali také 21 případů kapesních krádeží a 25 případů krádeží motorových vozidel. Mezi zbývající majetkové trestné činy patří například poškození cizí věci (44 případů), podvody, zpronevěry a zatajení věci.

V souvislosti s objasněnými majetkovými trestnými činy zahájili policisté trestní stíhání nebo sdělili podezření ze spáchání trestného činu celkem 127 pachatelům, z toho bylo 71 recidivistů, 9 žen a 12 mladistvých.

V dubnu kriminalisté zahájili trestní stíhání třicetiletého muže ze Žďárska, který odcizil několik vozidel a další věci v celkové hodnotě přes 200 tisíc korun. Většinu odcizených věcí kriminalisté zajistili a předali majitelům.

V květnu kriminalisté dopadli pětici mladých mužů, kteří se specializovali zejména na krádeže autobaterií z traktorů a nákladních automobilů. Z několika objektů odcizili také elektrické kabely.

V prosinci se žďárským kriminalistům podařilo objasnit případy krádeží věcí ze šaten. Zjistili, že sedmatřicetiletý muž má na svědomí nejen čtyři krádeže ze šaten u sportovišť na Žďársku, ale i jednu na Třebíčsku a další na Blanensku. Vloupal se i do několika vozidel. Z místa činu bral prakticky vše a způsobil škodu přes 130 tisíc korun.

Hospodářská trestná činnost

V loňském roce došlo k 185 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům podařilo 58,92 %. (V roce 2014 došlo k 214 hospodářským trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 64,02 %). V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 82 osob, z tohoto počtu je 37 recidivistů a 23 žen.

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastější úvěrový podvod (44 případů), podvod (35 případů) a neoprávněné držení platebního prostředku (28 případů).

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 409 trestných činů se policistům podařilo objasnit 83,3 %. Mezi těmito zbývajícími trestnými činy je 99 případů přečinu zanedbání povinné výživy a po 54 případech ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí. Policisté prověřovali 19 případů výtržnictví a 32 případů sprejerství. Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, vloni prověřovali kriminalisté v této oblasti celkem 48 trestných činů. Při potírání této trestné činnosti se kriminalisté zaměřili na odhalování varen pervitinu, distributory drog, pěstování konopí i šíření toxikománie. Ze spáchání trestného činu na úseku drog bylo obviněno celkem 41 osob.

Na začátku března kriminalisté zadrželi pětadvacetiletého muže ze Žďárska, který v místě svého bydliště ve Velké Bíteši vyráběl pervitin. Při domovní prohlídce kriminalisté zajistili přenosnou varnu a další potřeby pro výrobu drogy. Muž byl obviněn z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

V červnu kriminalisté zadrželi třicetiletého muže ze Žďárska, který měl podle zjištěných informací na různých místech okresu vyrábět pervitin a podílet se i na jeho distribuci dalším uživatelům. Při prohlídce osobního automobilu, ve kterém cestoval, našli drogy a pomůcky k jejich aplikaci.

Další varnu pervitinu odhalili kriminalisté v jednom z bytů v Bystřici nad Pernštejnem. Ve spolupráci s Jednotkou pro ochranu jaderné elektrárny v bytě zadrželi tři muže a ženu.

por. Bc. Monika Pátková, komisař

16. února 2016

vytisknout  e-mailem