Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet trestných činů na Pelhřimovsku výrazně poklesl

PELHŘIMOVSKO: Policisté objasnili přes šedesát procent 

V roce 2015 došlo na Pelhřimovsku k celkem 1007 trestným činům, z toho 61,77 % se policistům podařilo objasnit. V roce 2014 došlo k celkem 1309 trestným činům a z tohoto počtu jich policisté objasnili 61,73 %. V loňském roce se tak v porovnání s rokem 2014 kriminalita snížila o 302 trestných činů. Policisté na Pelhřimovsku drží dlouhodobě vysokou objasněnost.

Územní odbor Pelhřimov se může pochlubit dlouhodobě vysokou objasněností trestné činnosti. Za těmito úspěchy stojí důsledná a precizní operativní činnost kriminalistů a také dobrá práce uniformovaných policistů, výkon hlídkové a obchůzkové činnosti, každodenní kontakt s občany, či zvýšené preventivní působení a kontroly na místech, kde dochází k páchání trestné činnosti.  Velký důraz je kladen na to, aby byli uniformovaní policisté co nejvíce v ulicích měst i v menších obcích, kde vykonávají hlídkovou činnost.

V loňském roce bylo trestně stíháno celkem 494 osob (v roce 2014 jich bylo 513). Z tohoto počtu bylo 229 recidivistů, 78 žen a 19 osob mladších 18 let (v roce 2014 bylo trestně stíháno 232 recidivistů, 75 žen a 34 osob mladších 18 let). Vloni spáchaly osoby mladší 18 let celkem 27 trestných činů.

Policisté základních útvarů – obvodních oddělení a dopravního inspektorátu v roce 2015 odhalili celkem 399 řidičů pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Z tohoto výčtu se ve 147 případech jednalo o trestný čin. V těchto případech se jedná o latentní trestnou činnost, jejíž odhalování je výsledkem intenzivní práce uniformovaných policistů.

K nejvíce trestným činům došlo v loňském roce v Pelhřimově a okolí. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Pelhřimov prověřovali policisté celkem 355 trestných činů, z nichž se podařilo 62,54 % objasnit. V obvodu obvodního oddělení Humpolec došlo vloni k 335 trestným činům, objasnit se podařilo 54,93 %. Policisté obvodního oddělení Pacov prověřovali 108 trestných činů, objasnili 63,89 % z nich. Ve služebním obvodu obvodního oddělení Kamenice nad Lipou, kam patří i území policejní stanice Počátky, došlo k 209 trestným činům, 70,33 % bylo objasněno. 

Násilná trestná činnost

V loňském roce došlo na Pelhřimovsku k 65 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté objasnili 72,31 %. (V roce 2014 došlo k 44 násilným trestným činům, objasnit se podařilo 68,18 %). Celkem čtyř násilných trestných činů se dopustily osoby mladší 18 let, ve 23 případech se ho dopustil recidivista. U dvou násilných trestných činů kriminalisté zjistili, že je pachatel spáchal pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. V souvislosti s objasněnými násilnými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 45 osob. Z tohoto počtu je 19 recidivistů a šest žen. Nejčastějšími násilnými činy byly v loňském roce úmyslná ublížení na zdraví (20 skutků), nebezpečné vyhrožování (11 skutků) a vydírání (10 skutků). Dále policisté prověřovali 8 loupeží.

Policistům pelhřimovského územního odboru se podařilo krátce po činu dopadnout jednadvacetiletého muže, který v lednu s maketou pistole přepadl prodavačku v prodejně v Žirovnici.

V únoru objasnili loupežné přepadení v prodejně v Lukavci, kde jednadvacetiletý muž s nožem v ruce donutil prodavačku k vydání peněz. Ještě týž den skončil v policejní cele.

V červenci došlo k loupežnému přepadení v prodejně v Pacově. Sedmnáctiletý mladík si přišel pro peníze ozbrojen nožem. Pachatele policisté opět dopadli během několika hodin.

V listopadu kriminalisté objasnili i loupež, ke které došlo v Novém Rychnově. Čtyřiatřicetiletý recidivista napadl kovovým majzlíkem muže, kterému poté odcizil finanční hotovost.

Mravnostní trestná činnost

V 14 případech se v loňském roce jednalo o mravnostní trestné činy, kriminalisté objasnili 92,86 %. (V roce 2014 došlo k 23 mravnostním trestným činům, objasnit se podařilo 100 %). Ve dvou případech policisté zjistili, že skutek spáchal recidivista, 8 mravnostních činů spáchaly osoby mladší 18 let. V souvislosti s objasněnými mravnostními trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání sedmi osob.

Majetková trestná činnost

V loňském roce došlo na Pelhřimovsku k 398 majetkovým trestným činům, což je oproti roku 2014, kdy jich bylo spácháno 576, výrazný pokles. Objasnit se jich do konce roku podařilo 31,16 %. (V roce 2014 bylo objasněno 33,68 %). Ve 124 případech se jednalo o krádeže vloupáním, v 218 o krádeže prosté a 56 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy. Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rodinných domů (29 případů), rekreačních chat (15 případů) a obchodů (15 případů). Z kategorie krádeží prostých odcizili nejčastěji pachatelé různé věci z vozidel (45 případů). Odcizeno bylo také 29 motorových vozidel a policisté prověřovali i 16 kapesních krádeží. Mezi zbývající majetkové trestné činy patří poškození cizí věci (35 případů) a dále například podvody, zpronevěry a zatajení věci.

V souvislosti s objasněnými majetkovými trestnými činy zahájili policisté trestní stíhání nebo sdělili podezření ze spáchání trestného činu celkem 102 pachatelům, z toho bylo 57 recidivistů, 10 žen a 5 mladistvých.

Kriminalisté v únoru objasnili krádeže pohonných hmot, které pachatel odčerpával přímo z produktovodu. Pětatřicetiletý muž krádežemi způsobil škodu za více jak 200 tisíc korun.

Kriminalisté v prosinci objasnili také například sérii vloupání do motorových vozidel, ke které došlo na Pelhřimovsku a částečně na Jihlavsku. Pachatele, který z vozidel kradl zejména nářadí, kriminalisté dopadli a obvinili z trestných činů.

Hospodářská trestná činnost

V loňském roce došlo k 158 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům podařilo 67,72 %. (V roce 2014 došlo k 221 hospodářským trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 75,57 %). V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 58 osob, z tohoto počtu je 20 recidivistů a 24 žen.

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastější úvěrový podvod (45 případů) a podvod (52 případů).

Pelhřimovští kriminalisté stíhali například osmadvacetiletou ženu z Pelhřimovska, která jako obchodní zástupkyně finanční společnosti zpronevěřila částku přes jeden milion korun. Na jména jiných osob uzavřela bez jejich vědomí bezmála padesát smluv o půjčkách a peníze si ponechala pro vlastní potřebu.

V srpnu kriminalisté obvili čtyřicetiletého muže z Pelhřimovska, který jako zaměstnanec dopravní společnosti zpronevěřil svému zaměstnavateli přes 40 tisíc litrů motorové nafty a způsobil tak škodu přes milion tři sta tisíc korun.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 372trestných činů se policistům podařilo objasnit 88,24 %. Mezi těmito zbývajícími trestnými činy jsou nejvíce zastoupeny přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky, maření výkonu úředního rozhodnutí a zanedbání povinné výživy. Policisté prověřovali 9 případů výtržnictví a 14 případů sprejerství. Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, vloni prověřovali kriminalisté v této oblasti celkem 56 trestných činů. Při potírání této trestné činnosti se kriminalisté zaměřili na odhalování varen pervitinu, distributory drog, pěstování konopí i šíření toxikománie.  Ze spáchání trestného činu na úseku drog bylo obviněno celkem 32 osob.

Kriminalisté například v červenci zahájili trestní stíhání čtyřicetiletého muže, který na Humpolecku distribuoval pervitin. V zahradní chatce navíc zajistili kompletní varnu pervitinu a také již vyrobenou drogu.

Dopravní nehodovost

V loňském roce došlo na Pelhřimovsku k 596 dopravním nehodám. Při nich zemřelo šest osob, 17 lidí utrpělo těžké zranění a 168 osob se zranilo lehce. Hmotná škoda přesáhla částku 30 milionů korun. U 38 viníků nehod zjistili policisté přítomnost alkoholu, u tří přítomnost jiné návykové látky. Policisté šetřili také 197 dopravních nehod se zvěří. K nejčastějším příčinám dopravních nehod stále patří nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.

V roce 2014 šetřili policisté 442 dopravních nehod, při kterých došlo k úmrtí sedmi osob, těžce se zranilo 21 osob a lehké zranění utrpělo 167 lidí. Požití alkoholu zjistili předloni policisté u jednačtyřiceti, přítomnost drog u jednoho viníka nehody.

por. Bc. Monika Pátková, komisař

1. února 2016

vytisknout  e-mailem