Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet tragických nehod se zvýšil

KRAJ VYSOČINA: Řidič usedají za volant podnapilí 

V průběhu prvních sedmi měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 2 390 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 98 dopravních nehod více, takže počet nehod se o čtyři procenta zvýšil ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Letošní dopravní nehody si v období od začátku ledna do konce července vyžádaly již devatenáct obětí, což je o osm obětí více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem 72 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje v porovnání s rokem 2016 pokles o jedenáct procent. Dalších 765 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červenec roku 2016 o pět procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 134 731 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2016 je o sedm procent nižší. 

V 84 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a ve dvou případech byl řidič pod vlivem drog. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se letos snížil o čtrnáct procent. Policisté ale letos dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči usedli za volant v silně podnapilém stavu – výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu v krvi. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy.

Alkohol za volantem sehrál svoji roli i v případě tragické dopravní nehody, která se stala 29. července brzy ráno na silnici u Golčova Jeníkova. Dechová zkouška u sedmadvacetileté řidičky vykázala hladinu přesahující dvě promile alkoholu. Nehodu nepřežil její o rok mladší spolujezdec. Řidička a další spolujezdec byli těžce zraněni.

Proto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují a v dalším období, zejména po celé období druhého měsíce letních prázdnin, budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Policisté se při letních kontrolách budou zaměřovat na místa, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám a pak také na komunikace vedoucí do rekreačních a chatových oblastí. Dopravně bezpečnostní akce chystáme také na konci letošních prázdnin a na začátku nového školního roku.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

1. srpen 2017 

.

vytisknout  e-mailem