Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet stíhaných osob se zřejmě rozšíří

KRAJ VYSOČINA: Za nekalé praktiky bývalého vedení obce kriminalisté obvinili dva muže 

V případu podezření z neprůhledného hospodaření bývalého vedení obce Lipnice nad Sázavou padla v uplynulém týdnu první dvě obvinění. Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zahájili trestní stíhání a sdělili obvinění dvěma mužům z Havlíčkobrodska, a to z několika trestných činů, přečinů a zločinů.
 
Trestná činnost, které se podle kriminalistů tyto dvě osoby měly dopustit, se dotýká nekalých praktik při správě svěřeného majetku a způsobu hospodaření bývalého vedení obce Lipnice nad Sázavou ve funkčním období 2006 – 2010. Kriminalisté obvinili padesátiletého muže z Lipnice nad Sázavou, a to z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, zpronevěry a podvodu. Muž dále čelí obvinění ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, zločinu podvodu a přečinu úvěrového podvodu.
 
Obviněný muž jako statutární zástupce obce Lipnice nad Sázavou se těchto skutků měl dopustit v období od roku 2007 do roku 2010. Případ této trestné činnosti je vzhledem ke svému rozsahu poměrně složitý. Některé skutky totiž museli vyšetřovatelé právně kvalifikovat podle starého trestního zákona a některé již podle novéhotrestního zákoníku, který nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2010.
 
Trestného činu zpronevěry se měl obviněný muž dopustit tím, že použil peníze, které obec obdržela jako účelovou zálohu na nákup pozemků, v rozporu s jejich určením. Za získané peníze pozemky nekoupil, ale finanční prostředky nechal použít na úhradu jiných provozních výdajů obce. 
       
Trestného činu podvodu a zločinu podvodu se měl dopustit tím, že do účetnictví obce zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce a dodávky, které nebyly nikdy provedeny nebo sice provedeny byly, ale v jiném – nižším rozsahu nebo pro jiný subjekt. Peníze za faktury pak inkasoval a sám čerpal k přesně nezjištěným účelům.
 
Úvěrového podvodu se měl muž dopustit tím, že při sjednávání úvěru předložil peněžnímu ústavu dokumenty, které byly sice schváleny zastupitelstvem obce, ale byly určeny pro jednání o získání úvěru v jiné bance. Svým jednáním muž peněžní ústav uvedl v omyl s úmyslem získat pro obec úvěr, který by jinak obec nezískala. Svým jednáním způsobil škodu nejméně ve výši 2 500 000 korun. V případě prokázání viny hrozí obviněnému muži za výše uvedené skutky trest odnětí svobody až na osm let.
 
 Druhým obviněným v případu je šestačtyřicetiletý podnikatel z Havlíčkobrodska. Ten byl obviněn z trestného činu a přečinu podvodu spáchaných ve formě pomoci. Trestná činnost tohoto muže spočívala v tom, že obci Lipnice nad Sázavou vystavoval fiktivní faktury a doklady. Tyto doklady a faktury byly vystaveny na dodávky a práce, které pro obec nikdy neprovedl. V případě prokázání viny hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody v trvání až pěti let.
 
Oba muži jsou stíháni na svobodě. Kriminalisté se případem nadále zabývají a nevylučují, že se v průběhu vyšetřování okruh obviněných osob ještě rozšíří. Stejně tak je pravděpodobné, že se trestní stíhání rozšíří o další trestné činy.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
14. říjen 2011
 

vytisknout  e-mailem