Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Počet služebních psů a koní PČR

Žadatel požádal o informaci týkající se počtu služebních psů a počtu služebních koní Policie ČR. Dále se zajímal o specializace jednotlivých policejních psů. 

ODPOVĚĎ:
 
Dne 17. března 2010 přijala centrální podatelna Policejního prezidia ČR Vaší žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb. týkající se služebních psů a služebních koní Policie České republiky.
 
Početní stavy služebních psů Policie České republiky jsou následující: 
 
  • krajská ředitelství policie mají cca 450 všestranných psů klasické kynologie a 140 psů specialistů,
  • služba cizinecké policie má 83 všestranných psů klasické kynologie a 72 psů specialistů,
  • útvary s celorepublikovou působností mají 6 všestranných psů klasické kynologie a 12 psů specialistů.
 
Služebními psy klasické kynologie (bojovníci) se rozumí psi hlídkoví a pátrací, psy specialisty (čichači) se rozumí psi na vyhledávání omamně psychotropních látek, výbušnin, psi využívaní při metodě pachové identifikace, vyhledávání akcelerantů, neživých osob, zbraní a dalších zájmových komodit.
 
Policie ČR využívá služební koně z civilních výkupů, zejména plemeno český teplokrevník. Na třech odděleních služební hipologie je zařazeno celkem 36 koní. Dalších 5 koní je v současné době připravováno pro službu ve výcvikovém středisku Policie ČR. Základní výcvik služebního koně se pohybuje v přibližné délce kolem jednoho roku - podle stupně jeho výcviku při zakoupení z civilního sektoru. Koně jsou cvičeni zejména v drezuře, skokové přípravě a parkuru policejních dovedností. Jde o přípravu praktického použití služebního koně ve výkonu služby.


19. 3. 2010

vytisknout  e-mailem