Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet sebevražd se v loňském roce zvýšil

KRAJ VYSOČINA: V řadě případů se ale naštěstí podaří ohroženou osobu najít včas a zachránit jí 

V loňském roce došlo v Kraji Vysočina v porovnání s rokem 2010 k nárůstu počtu sebevražd. Vloni prověřovali kriminalisté celkem 78 sebevražd, o rok dříve jich bylo 58.
Nejvíce těchto případů řešili kriminalisté na Třebíčsku, kde během loňského roku došlo k 24 sebevraždám. Nejméně, a to 11 případů, prověřovali kriminalisté na Havlíčkobrodsku. K 15 sebevraždám došlo vloni na Žďársku i Pelhřimovsku a ke 13 na Jihlavsku. V roce 2010 prověřovali kriminalisté nejvíce sebevražd na Žďársku (20) a nejméně na Pelhřimovsku (3)
Nejčastěji lidé předčasně ukončili svůj život oběšením, mezi další časté způsoby spáchaných sebevražd patřilo zastřelení, skok z výšky, otrava plynem a utonutí.
Při sebevraždách přišlo vloni o život 67 mužů a 11 žen. V 56 případech se jednalo o osobu starší čtyřiceti let. Nejvyšší počet sebevražd, a to 17, spáchaly osoby mezi padesáti a šedesáti lety.  Mezi osobami, které se rozhodly ukončit předčasně svůj život, byli bohužel i mladí lidé do dvaceti let. Těchto případů kriminalisté prověřovali sedm.
Vloni docházelo nejčastěji k sebevraždám v pondělí, nejméně těchto tragických událostí se stalo v úterý. Mezi nejhorší měsíce patřil únor a červenec, naopak k nejméně sebevraždám došlo v prosinci.
 
 
V řadě případů se ale naštěstí podaří osobu, která má v úmyslu vzít si život, najít včas a tak jí zachránit.
Posledním takovým případem je v letošním roce pokus o spáchání sebevraždy ve čtvrtek 19. dubna v Jihlavě. Po deváté hodině večer si náhodný kolemjdoucí všiml, že v parku sedí na jednom ze stromů mladý muž, který má kolem krku opasek a chce se oběsit. „Svědek okamžitě přivolal policisty a s mužem začal komunikovat. Do příjezdu policejní hlídky se mu podařilo muže přesvědčit, aby ze stromu slezl na zem,“ popsal npor. Daniel Besta, DiS., zástupce vedoucího obvodního oddělení s tím, že muž nebyl zraněn. Při dechové zkoušce u něho policisté naměřili hodnotu 1,93 promile alkoholu. Lékař poté rozhodl o převozu muže na protialkoholní záchytnou stanici.
 
Většinou se lidé, kteří sáhnou k nejkrajnějšímu řešení, jakým sebevražda je, ocitnou ve složité životní situaci, ze které oni sami nevidí jinou cestu. Jedná se zejména o finanční nebo vztahové problémy. Sebevraždy se často vyskytují v souvislosti s depresemi, s požíváním alkoholu nebo jiných návykových látek. Dalšími přispívajícími faktory jsou předchozí sebevražedné pokusy, osobní problémy, ztráta zaměstnání, stresové a traumatizující životní situace, osamělost, pocit tzv. vyhoření v zaměstnání a vážné tělesné nebo duševní onemocnění.
  • Chvilková beznaděj z nahromadění osobních problémů a požití velkého množství alkoholu mohlo stát život pětačtyřicetiletého muže, který dnes, s odstupem času, už vidí svůj pokus o sebevraždu jako hloupost. Jeho život na poslední chvíli zachránili policisté na začátku letošního února v Jihlavě. Vše začalo večer, když přijali oznámení od ženy, která uvedla, že si chce její přítel ublížit. Jako jedno z  míst, kde by se mohl nacházet, bylo vytipováno restaurační zařízení, kde muž prováděl řemeslné práce. Policisté byli u restaurace během tří minut. Oknem se podívali do vnitřních prostor. Muž stál na sedačce, byl v pořádku. Náhle však seskočil.Na krku měl muž uvázaný kabel a chtěl se oběsit. Policisté okamžitě vyrazili dveře a vběhli do místnosti. Jeden z policistů muže chytil a vyzdvihl, druhý odřízl kabel, na kterém visel,“ popsal komisař Daniel Besta. Muži, který začal kolabovat, poskytli policisté první pomoc a okamžitě přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Muže poté zdravotníci, již v lepším zdravotním stavu, převezli do nemocnice. Při dechové zkoušce byla u něho naměřena hodnota 2,25 promile alkoholu. Po několika dnech muž přišel na obvodní oddělení a policistům, kteří ho zachránili, poděkoval.  
  • Opilý byl také muž, který si chtěl ublížit v polovině ledna letošního roku v Třebíči. Chystal se skočit z okna panelového domu v pátém patře. S policisty muž komunikoval pouze přes uzamčené vstupní dveře bytu. Hasiči vchodové dveře vyrazili a v jedné z místností byl muž nalezen. Byl naštěstí v pořádku. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,95 promile alkoholu.
 
U menších dětí je riziko, že si samy ublíží, spojeno nejvíce s rodinnými konflikty a problémy ve škole.
U mladých lidí hrozí největší riziko v případech vztahových nezdarů. "Rodiče by u svých dětí měli prohlubovat důvěru a pocit, že žádný problém není tak velký, aby s ním za nimi nemohli přijít. Měli by věnovat pozornost psychice dětí a nepodceňovat u nich nezvyklé změny chování," zdůraznila Mgr. Soňa Ludvíková, policejní psycholožka.
  • Dobře dopadlo pátrání po mladistvém chlapci na začátku letošního roku na Polensku. Mladík měl vztahové problémy s dívkou a vzniklo podezření, že si chce ublížit. Ve večerních hodinách se podařilo policistům mladistvého nalézt na silnici mezi Polnou a obcí Dobroutov. Chlapec byl naštěstí v pořádku a policisté ho následně předali jeho rodičům.
 
„Člověk se sebevražednými sklony je v počátečních stádiích zpravidla utrápený a na první pohled s ním není něco v pořádku. Začíná se izolovat od okolí, stahuje se do sebe a ztrácí dřívější zájmy. Tento stav ale může vystřídat pocit úlevy, když dospěje k rozhodnutí svůj život ukončit,“ řekla Soňa Ludvíková. Jak dále dodala, náznaky sebevražedného jednání se nevyplatí podceňovat nebo ignorovat.
Člověk, který se rozhodne spáchat sebevraždu, v některých případech naznačí lidem, na kterých mu záleží, že hodlá svůj život ukončit. V takových případech je nutné okamžitě informovat policisty a sdělit jim co nejvíce informací, které jim můžou při pátrání po ohrožené osobě výrazně pomoci. V těchto případech je důležitá každá minuta.
  • Šťastně skončilo pátrání po mladém muži v polovině letošního ledna. Večer přijali policisté oznámení od ženy, která uvedla, že si její dvaadvacetiletý přítel chce ublížit skokem pod vozidlo. Upřesnila, že se muž pravděpodobně nachází na dálničním přivaděči. „Během přibližně patnácti minut policejní hlídka mladého muže nalezla na silnici mezi obcemi Červený Kříž a Štoky, kde seděl na krajnici. Muž byl v pořádku, byl ale ve špatném psychickém stavu a chtěl si ublížit,“ řekl npor. Daniel Besta. Jak dále dodal, policisté muže zajistili a převezli na obvodní oddělení.  
  • Na muže, který se chystá skočit z mostu na ulici Brněnská v Jihlavě, upozornil policisty na začátku dubna odpoledne náhodný všímavý občan. Na mostě policisté nalezli dvaatřicetiletého opilého muže, který byl ve velmi špatném psychickém stavu, ale s policejní hlídkou spolupracoval. Po vyšetření lékařem policisté muže převezli na protialkoholní záchytnou stanici. Při dechové zkoušce mu naměřili hodnotu 3,18 promile alkoholu.
 
Zpravidla platí, že člověk, který se chystá ukončit svůj život, vysílá do okolí signály a někdy velmi podstatné. Většinou si sebevrah ani nepřeje zemřít a opustit své blízké, spíše chce rychle uniknout svým aktuálním problémům. Není pravdou, že pokud se někdo rozhodne ukončit svůj život, nedá se zastavit. Dokud sebevražedný úmysl nedokoná, existuje vždy naděje, že se ho podaří od úmyslu odvrátit.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
20. dubna 2012

 

vytisknout  e-mailem