Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet násilných trestných činů se letos zvýšil

KRAJ VYSOČINA: U pachatelů vzrůstá agresivita 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaznamenali v letošním roce zvyšující se počet spáchaných násilných trestných činů. Zvyšuje se také agresivita pachatelů.
 
Od začátku roku do konce února dokumentují policisté v našem kraji celkem 130 násilných trestných činů, což je ve srovnání s loňským rokem nárůst o 44 procent. Z tohoto počtu se celkem 56 případů vyšetřuje jako trestný čin úmyslného ublížení na zdraví. K nejvyššímu nárůstu v oblasti násilné trestné činnosti došlo letos na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku.
 
Při dokumentování trestné činnosti jsme v letošním roce zaznamenali, že na Vysočině rapidně přibylo případů úmyslného ublížení na zdraví. Jedná se o nejrůznější fyzická napadání a rvačky, při kterých se pachatelé chovají velice agresivně. Stejně tak se zvýšil počet případů útoků na úřední osobu. Žádnou výjimkou nejsou útoky na policisty nebo exekutory,“ doplnil plk. Mgr. Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro Službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
 
JIHLAVSKO
Jihlavští policisté zaznamenali zvyšující se počet spáchaných násilných trestných činů. Nejvyšší podíl v oblasti násilné trestné činnosti mají trestné činy loupež a ublížení na zdraví. V loňském roce prověřovali kriminalisté v období měsíců leden a únor 16 násilných trestných činů, z nich se ve čtyřech případech jednalo o loupeže a ve dvou o ublížení na zdraví. V letošním roce došlo ve stejném období již k celkem 29 násilným trestným činům, z nichž je devět loupeží a čtyři ublížení na zdraví.
 
Zločinu loupež se dopustí osoba, která v úmyslu zmocnit se cizí věci proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí. Za tento trestný čin hrozí pachateli odnětí svobody až na deset let. „Při vyšetřování zločinů loupež se bohužel stále častěji setkáváme s tím, že jsou pachateli osoby mladistvé a v některých případech i nezletilé. Při přepadeních jsou pachatelé agresivní a používají často hrubého násilí,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího Oddělení obecné kriminality Územního odboru Jihlava. Jak dále dodal, oběti nezřídka přijdou nejen o peníze nebo jiné věci, ale utrpí také zranění. Při objasnění loupežného přepadení jihlavské herny, ke kterému došlo na začátku března, kriminalisté zjistili, že jednomu z pachatelů je pouhých osmnáct let. Vážnějším zraněním napadeného skončilo loupežné přepadení, ke kterému došlo na začátku února v Jihlavě. Devatenáctiletý pachatel v noci poškozeného muže napadl opakovanými údery pěstí do oblasti hlavy, za účelem získání jeho mobilního telefonu. Útoku se napadený marně bránil. O telefon muž přišel a se zlomeninou nosu a dalším zraněním převážně v obličeji byl ošetřen v nemocnici.
 
Při fyzickém napadení se může podle závažnosti následků na zdraví napadeného člověka jednat o trestný čin nebo přestupek. „Pokud způsobí pachatel poškozenému úmyslně těžkou újmu na zdraví, může být za spáchaný zločin těžké ublížení na zdraví potrestán až na deset let odnětí svobody,“ zdůraznil komisař Pavel Krčál. Až tři roky odnětí svobody hrozí pachateli za přečin ublížení na zdraví, a to pokud poškozenému úmyslně ublíží na zdraví. O přestupek proti občanskému soužití se jedná v případě, že pachatel úmyslně naruší občanské soužití drobným ublížením na zdraví. Do oblasti fyzického napadení lze zařadit také přečin výtržnictví. Obecně se takto právně kvalifikuje jednání, kdy pachatel fyzicky napadne poškozeného na místě veřejnosti přístupném, aniž mu způsobí vážnější zranění.  
„Fyzického napadení se pachatel v mnoha případech dopustí náhle, spontánně, bez většího rozmýšlení a nedomyslí následky svého jednání. Často ani nechce způsobit napadenému vážnější zranění, v daný okamžik si chce pouze vybít svoji agresi,“ přiblížil npor. Pavel Krčál s tím, že jeden úder pěstí může mít ale fatální následky. Takovým případem se v současné době zabývají jihlavští policisté. V druhé polovině února v noci skončila vážným zraněním situace, kdy se na ulici Vrchlického náhodně potkaly dvě skupinky mladých lidí. Aniž by se vzájemně znaly, jeden z mužů pronesl k druhé skupince nelichotivý komentář a muž z druhé skupiny ho napadl úderem pěstí do obličeje. Napadený upadl. Při pádu se vážně poranil, když udeřil hlavou o zem, a upadl do bezvědomí. Jeho zranění si vyžádalo hospitalizaci na oddělení jednotky intenzivní péče jihlavské nemocnice. 
 
Fyzickému útoku v mnoha případech předchází dlouhodobé vzájemné neshody mezi aktéry napadení. Většinou se osoby nejprve začnou napadat slovně a konflikt eskaluje v násilí,“ řekl komisař Pavel Krčál. Někdy jsou emoce aktérů fyzického napadení umocněné požíváním alkoholu nebo „hecováním“ ze strany ostatních přítomných. V některých případech jsou důvody vzniku konfliktu malicherné. Mezi taková zdůvodnění patří např. to, že má útočník pocit, že se na něho budoucí napadený špatně podíval nebo zvláště v menších obcích hluboce zakořeněná rivalita se sousedními obcemi.  
Policisté prověřují fyzické napadení v menší obci u Jihlavy. K útoku došlo v polovině února v místní prodejně. Podezřelý čtyřicetiletý muž napadl poškozeného úderem pěstí do obličeje. Napadený muž utrpěl zranění, které si vyžádalo hospitalizaci a chirurgický zákrok v jihlavské nemocnici.
 
Velmi významnou roli hraje v negativním smyslu slova při vzniku konfliktu požívání alkoholu. Ten se objevuje takřka ve všech případech fyzického napadení v restauračních a zábavních podnicích, ale nejen tam. Fyzická napadání nejsou jen doménou mužů, policisté řeší i případy, kdy konflikt proběhne pouze mezi ženami.
Takový případ prověřují policisté v Telči. V zábavním podniku tam na konci prosince v noci napadla osmnáctiletá žena poškozenou, kterou opakovaně kopala do celého těla. Zraněná mladá žena byla převezena do jihlavské nemocnice, kde byla hospitalizována.
 
„Násilí se v poslední době dostalo i na místa, kde se s ním policisté dříve tak často nesetkávali,“ upozornil npor. Pavel Krčál. Jak dále dodal, výjimkou nejsou napadení v prostředcích městské hromadné dopravy, v obchodních domech nebo např. ve školách.  
V obchodních domech se obětí fyzického napadení stávají nejčastěji prodavačky, pokladní nebo pracovníci ostrahy, a to ze strany pachatelů krádeží zboží.
K fyzickému napadení v prostředku městské hromadné dopravy došlo v Jihlavě naposledy na začátku března. V odpoledních hodinách napadl čtyřiadvacetiletý muž opakovanými údery pěstí do obličeje v trolejbusu revizora. Trolejbus se stal místem útoku pachatele také v druhé polovině prosince loňského roku. Ve večerních hodinách nejprve pětadvacetiletý muž při jízdě napadal slovně ostatní cestující a po zastavení na zastávce nastříkal uvnitř v trolejbusu a do prostoru kabiny řidiče slzotvorný prostředek.
K fyzickému napadení mezi nezletilými dětmi na základní škole, které policisté šetří, došlo v druhé polovině února a na začátku března. V prvním případě fyzicky napadl chlapec dalšího školáka ve třídě a v druhém případě došlo k napadení před hlavním vstupem do školy. Oba napadení nezletilí byli následně ošetřeni lékařem.
Mezi fyzicky napadenými jsou také dva řidiči vozidel. V polovině března jeli v noci v Jihlavě ve vozidle městské hromadné dopravy mladý muž a žena, kteří v průběhu jízdy slovně napadli řidiče. Po zastavení muž řidiče napadl i fyzicky. Útočníkovi policisté naměřili hodnotu 2,14 promile alkoholu. Dalšího řidiče napadl v lednu v Jihlavě cyklista. Po drobném střetu osobního vozidla s jízdním kolem cyklista přišel k autu a ukopl zpětné zrcátko. Dále na vozidlo hodil jízdní kolo a fyzicky napadl řidiče automobilu. Opakovaně mladého muže udeřil pěstí a poté i kopy nohou. Útočníkovi zabránili v dalším napadání až přivolaní policisté. Zraněný řidič byl převezen na ošetření do nemocnice.
 
Mezi případy fyzického napadení se bohužel objevují i případy, kdy se obětí stane člověk, který útočníkovi, který napadl jinou osobu, chtěl v násilném jednání zabránit a sám přitom utrpěl zranění. Případ zákeřného útoku na muže, který pomohl napadenému a sám byl poté těžce zraněn, vyšetřovali policisté v druhé polovině března loňského roku. Jednadvacetiletý násilník byl s o rok mladším kamarádem v noci v zábavním podniku v Jihlavě. Napadli zde náhodného návštěvníka podniku, kterého jeden udeřil pěstí, a když napadený spadl na zem, tak ho oba agresoři začali bít pěstmi. V dalším napadání poškozeného jim zabránil čtyřicetiletý muž, který oba útočníky od napadeného odtrhl. Poté se všichni rozešli. Po několika minutách však mladý útočník ke čtyřicetiletému muži nečekaně přistoupil a udeřil ho skleněnou lahví do obličeje. Poté z místa utekl. Napadený muž utrpěl při úderu těžké zranění, které si vyžádalo hospitalizaci v nemocnici, kde se podrobil chirurgickému zákroku. S bolestivým zraněním se dále léčil necelé dva měsíce a má sníženou hybnost čelisti. „Zahájili jsme trestní stíhání jednadvacetiletého muže z Jihlavy. Byl obviněn ze spáchání zločinu těžké ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví,“ dodal komisař Pavel Krčál.
 
V letošním roce stoupl také počet napadení policistů. Zatímco v letošním roce už kriminalisté prověřují dvě, vloni nebyl takový útok ve stejném období žádný. V polovině ledna pátrali policisté po pohřešovaném chlapci z Třebíčska. Hocha nalezli v bytě domu v Jihlavě. Když chtěli policisté chlapce zajistit a odvézt ho na obvodní oddělení, mladistvý jednoho z policistů na chodbě domu náhle fyzicky napadl. Útokem na zakročujícího policistu skončilo také zajištění řidiče, který se opakovaně dopouštěl dopravních přestupků a policejní hlídce se snažil ujet. K případu došlo na začátku března v noci v Jihlavě. Řidič se nejprve po spáchaném dopravním přestupku snažil policistům ujet. Po zajištění poškozoval služební vozidlo. Poté když byl muž ze zajištění propuštěn, odmítal opustit budovu policie. Policejní hlídka ho chtěla z místa odvést a přitom muž napadl jednoho z policistů. Navíc se muž následně po propuštění ze zadržení ještě ve stejný den opět při jízdě vozidlem dopustil dalšího dopravního přestupku a znovu se poté neúspěšně snažil policistům ujet.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
23. března 2012
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem