Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Počet krádeží vloupáním narůstá

Jak zabezpečit svůj majetek? 

Policisté na jižní Moravě zaznamenali v uplynulém roce nárůst případů krádeží vloupáním. V roce 2022 jsme šetřili 3040 vloupání, což je o 436 více než v roce 2021. Během ledna letošního roku jsme vyjížděli už ke 233 případům. Zloději si často vybírají objekty, které nejsou zabezpečené a u nichž tak nemusí překonávat žádné překážky. Nahrávají jim i příhodné okolnosti jako je dům, který se nezamyká, nedostatečné osvětlení nebo nepořádek ve společných prostorách. Zkušení pachatelé si objekty tipují důkladněji a na krádež vloupáním se vybaví předem. Co se bytů i domů týče, tam se zloději nejčastěji dostávají přes vstupní dveře nebo okna. Právě takový postup zvolil i jednačtyřicetiletý muž, který se v pondělí ráno v Králově Poli vloupal do bytu přes okno světlíku. Probudil však majitele bytu a tak nezbývalo, než se dát na útěk. Jeho dalším pokusem o několik minut později byla blízká kavárna, ze které však nestačil nic odnést, protože jej během pár minut zadrželi policisté a převezli jej na obvodní oddělení k dalším úkonům.

Důležité je co nejlépe svůj majetek zabezpečit a část zlodějů tím od vloupání odradit. Překonávání překážek je pro ně nejen časově náročnější, ale také budí nežádoucí pozornost případných svědků. Vhodné je kombinovat mechanické a elektronické zabezpečení a režimová opatření. Mezi poslední jmenované patří například zamykání, zavírání oken před odchodem, či dostatečné osvětlení domu a pozemku. Vyplatí se pořídit například osvětlení, které reaguje na pohyb osob a spíná při jejich průchodu prostorem.

Vstupní dveře by měly být vybavené prvky pasivní bezpečnosti jako je bezpečnostní kování a cylindrická vložka. Vhodné je bezpečnostní dveře doplnit i biometrickým zámkem, který majitel otevírá otiskem prstu, či zvážit elektronické zabezpečení alarmem.

Okna či balkonové dveře jsou zvláště v přízemí dalším slabým místem, které mohou zloději využít. Mezi možnosti zabezpečení patří mříže, předokenní rolety či bezpečnostní skla. Důležité je před odchodem zkontrolovat uzavření oken.

Zloději se zaměřují také na sklepy a kočárkárny. Kromě pečlivého zamykání je vhodné je zabezpečit mechanickými zábrannými prostředky nebo zvážit využití kamerového systému pro společné prostory v domě (v souladu se zákony na ochranu osobních údajů).

Důležité je i opatření, které nic nestojí – nebýt lhostejnými a všímat si pohybu podezřelých osob ve vašem okolí a informovat své sousedy nebo přímo tísňovou linku policie.

V případě, že už vloupání zjistíte, pak do bytu, domu či sklepa nevstupujte – pachatel by mohl být ještě na místě a ohrozit vás, nebo by mohlo dojít ke zničení důležitých stop.

mjr. Petra Ledabylová, 28. 2. 2023

vytisknout  e-mailem