Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet držitelů zbrojních průkazů roste

KRAJ VYSOČINA - Loni policisté kontrolovali myslivce na honech 

Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vykonává státní správu v oblasti zbraní, střeliva a bezpečnostního materiálu. S tím také bezprostředně souvisejí konkrétní vykonávané činnosti v této oblasti. Ke dni 31. prosince 2022 bylo v Centrálním registru zbraní v Kraji Vysočina evidováno celkem 17 061 držitelů zbrojní průkazů, což představuje nárůst o 140 držitelů ve srovnání s rokem 2021. Z celkového počtu evidovaných držitelů zbrojních průkazů je 11 515 osob držitelem skupiny E - tedy za účelem ochrany života a zdraví, což představuje 67,5 procent z celkového počtu držitelů zbrojních průkazu.

Ke stejnému datu u držitelů zbrojních průkazů v našem kraji evidujeme 55 136 zbraní. V meziročním srovnání  tento počet představuje nárůst o 2 277 zbraní. V Kraji Vysočina evidujeme 95 držitelů zbrojních licencí – jde například o podnikatele, sportovní kluby a další subjekty podle zákona o zbraních. Tento počet meziročně narostl o jednu zbrojní licenci. Z celkového počtu držitelů zbrojních licencí je 53 držitelů ve skupině C  - nákup, prodej zbraní a střeliva.  U držitelů zbrojních licencí  jsme ke konci roku 2022  evidovali 501 zbraní. Z výše uvedených přehledů vyplývá, že v Kraji Vysočina u držitelů zbrojních průkazů a zbrojních licencí evidujeme celkem 55 637 zbraní, k tomu 74  zbraní kategorie C-I u osob, které nejsou držiteli  zbrojního průkazu nebo zbrojní licence. V našem kraji evidujeme 11 držitelů muničních průkazů.

Na Vysočině je registrováno osm kusů bezpečnostního materiálu, kdy jde o vojenský materiál prodaný do civilu. Zpravidla se jedná o obrněné transportéry, když čtyři jsou registrovány na Havlíčkobrodsku, jeden na Jihlavsku a tři  na Třebíčsku. V Kraji Vysočina je provozováno 70 střelnic.

Z důvodů ohrožení bezpečnosti policisté našeho odboru vydali ve čtyřech případech rozhodnutí o pozastavení střelnice. V průběhu loňského roku jsme provedli u držitelů zbrojních licencí, držitelů bezpečnostního materiálu a provozovatelů střelnic celkem 50 kontrol, při nichž jsme zjistili devět přestupků,“ uvedla plk. Mgr. Věra Kazatelová, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Mezi další důležité činnosti odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál patří organizování zkoušek odborné způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu. Těch bylo loni provedeno celkem 24. Ke zkouškám bylo podáno celkem 575 přihlášek. 100 uchazečů u této zkoušky neuspělo.

Policisté odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál kontrolují plnění všech povinností držitelů na úseku zbraní a střeliva a zjištěná porušení řeší v přestupkovém řízení. V odůvodněných případech rozhodují policisté o zajištění zbraně, střeliva nebo dokladu a v odůvodněných případech rozhodují také o odnětí zbrojního průkazu. Loni bylo odňato celkem 36 zbrojních průkazů, z toho osm pro zdravotní nezpůsobilost, čtrnáct pro ztrátu bezúhonnosti (držitel odsouzen pro trestný čin) a čtrnáct z důvodu pozbytí spolehlivosti (dva a více přestupků držitele).

Každoročně v podzimních měsících provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál kontroly na mysliveckých honech a sportovních střeleckých soutěžích. Ze strany policistů odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál byly loni provedeny kontroly na celkem 84 honech a sportovních střeleckých soutěžích a bylo zkontrolováno 1 579 osob a 1 577 zbraní.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
19. leden 2023

vytisknout  e-mailem