Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Počet dopravních nehod na Benešovsku stále roste

BENEŠOVSKO – Přibývá nehod s úmrtím, zvyšuje se i počet těžce zraněných osob. 

Dopravních nehod na Benešovsku za poslední léta výrazně přibylo. Zatímco v roce 2013 jich tady policisté řešili celkem 1 370, loni se jejich počet navýšil o 43. Značně také vzrostl počet nehod se smrtelnými následky. Těch bylo celkem 18, což je v porovnání s rokem 2013 o 13 více. Přibyli i těžce zranění. Oproti roku 2013 se loni jejich počet zvýšil ze 45 na 62. A nárůst zaznamenali policisté i v počtu lehce zraněných. Těch bylo v roce 2014 celkem 373, tedy o 18 více než v roce předešlém.

V některých faktorech ale policie přece jen pokles zaznamenala. „Výrazně se snížila výše hmotných škod na vozidlech a snížil se i počet nehod, u kterých byl viník pod vlivem alkoholu“, říká npor. Zdeněk Štěpánek, vedoucí benešovského dopravního inspektorátu. Zároveň ale upozorňuje na velmi negativní trend dnešní doby, kterým je řízení pod vlivem drog. „Počet případů, ve kterých zjistíme, že řidič je pod vlivem omamné či psychotropní látky, stále roste. Daří se nám je odhalovat díky orientačním testům na drogy, tzv. DRUGWIPům a jsou to velmi znepokojující čísla.“ Takovíto řidiči jsou totiž, podobně jako řidiči pod vlivem alkoholu, obrovským nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Podle slov nadporučíka Štěpánka se policie problematice silničního provozu intenzivně věnuje: „Zaměřili jsme výkon služby do rizikových míst, dbáme na větší ukázněnost řidičů, to je ale stále velký problém“. Také proto musí benešovská policie na tento negativní trend aktuálně reagovat. Chystá se oslovit řidiče všech věkových kategorií a více je vtáhnout do této problematiky. „Na tento rok připravujeme celou řadu bezpečnostně vzdělávacích akcí, jejichž cílem bude rozšířit povědomí jak řidičů motorových vozidel, tak i ostatních účastníků silničního provozu po linii dopravní problematiky a zvýšit tak jejich informovanost o „vlastní bezpečnosti“, vysvětluje vedoucí dopravního inspektorátu.

Bezpečnost silničního provozu zůstává nejen pro benešovskou policii jednou z hlavních priorit pro další období. Jde nám o to, aby si řidiči i ostatní účastníci silničního provozu uvědomili, že ovlivnit tento negativní trend nárůstu dopravní nehodovosti mohou především oni sami. Velký důraz by přitom měli klást obecně na bezpečné chování v silničním provozu, bezpečnost jízdy, správné připoutání bezpečnostními pásy, a také se řídit zásadou „Vidět a být viděn“.

Celkovou informaci k činnosti středočeské policie za rok 2014 a priority na rok 2015 naleznete zde

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
28. ledna 2015
 

vytisknout  e-mailem