Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Počasí opět zaskočilo řidiče

České Budějovice - Velké množství sněhových srážek způsobilo včera problémy i řidičům na Českobudějovicku.  

2.jpg
Jen v průběhu včerejšího večera vyjížděli českobudějovičtí dopravní policisté k 9ti dopravním nehodám. Při nehodách došlo ke zranění třech osob - naštěstí se jednalo o zranění lehká. Nejčastější příčinou byla rychlost a nesprávný způsob jízdy. Celková způsobená škoda se vyšplhala na 2 100 000 korun.
K jedné z vážných dopravních nehod došlo včera deset minut po jedenácté hodině večer u Trhových Svinů. Řidič linkového autobusu jel v uvedené době po silnici II./156 ve směru od Českých Budějovic. Po projetí pravotočivé zatáčky pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze komunikace a povětrnostním podmínkám ( souvislá ujetá vrstva sněhu ), s vozidlem dostal smyk, přejel do protisměru a následně vyjel mimo komunikaci, kde havaroval do vzrostlého stromu. Při dopravní nehodě došlo ke zranění dvou mladých žen ( 21, 23 ), cestujících v autobuse. Ke zranění dalších osob naštěstí nedošlo. Ostatní cestující – jednalo cca o 10 osob, bezprostředně po nehodě místo opustili a nevyčkali příjezdu Policie ČR. Vzniklá hmotná škoda se odhaduje na nejméně 1 500 000 korun. Provedená dechová zkouška u řidiče autobusu byla s negativním výsledkem.
1.jpg
V souvislosti s touto dopravní nehodou žádáme případné svědky, především cestující z uvedeného autobusu, kteří by mohli podat bližší informace k jejím okolnostem, aby se přihlásili buď osobně na Dopravním inspektorátu policie v Českých Budějovicích na Pražské třídě čp. 5, na lince 158, na telefonním čísle 974 226 588 - stálá služba dopravních nehod či na tel.: 974 226 592 u prap. Františka Peška . Za poskytnuté informace předem děkujeme.
Dopravní policisté i nadále nabádají řidiče k maximální obezřetnosti a pozornosti při jízdě na zasněžených silnicích. Zvýšená opatrnost je tou největší prevencí. Použití zimních pneumatik by stále mělo být samozřejmostí !
Řidič s vozidlem nedostatečně vybaveným do extrémních podmínek může mít problém zvládnout řízení. Následkem může být dopravní nehoda (často i se smrtelnými následky), uvíznutí nebo zablokování komunikace. Neméně důležité je přizpůsobit styl jízdy obtížným podmínkám. V každém případě by se měli řidiči obrnit trpělivostí, zapomenout na agresivitu a spěch a naopak by neměli zapomínat na ohleduplnost a předvídavost.

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
19. března 2013

 

vytisknout  e-mailem