Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pobodal manželku a unesl syna

KRAJ: Čeští a slovenští policisté cvičili přeshraniční pronásledování. 

Ve středu 26. září 2018 přijali policisté oznámení o násilném útoku, kterého se měl dopustit muž pocházející ze Slovenska proti své manželce ve Strážnici. Následně vyzvedl ze školy společného syna a chtěl s ním opustit území ČR. Vyslaná policejní hlídka ujíždějícího pachatele vizuálně zachytila v obci Petrov, kde však nereagoval na pokyn k zastavení a ujížděl směrem na Slovensko. Policisté jej začali pronásledovat a o události vyrozuměli slovenskou stranu se žádostí o součinnost při pronásledování. Po dopadení ve městě Holíč a omezení pachatele na svobodě na území SR byly realizovány úkony směřující k jeho následnému předání, a to jak na úrovni policejního orgánu, tak i státního zastupitelství. (foto a video pod článkem)

Přesně tato situace byla námětem společného cvičení přeshraničního pronásledování mezi Českou a Slovenskou republikou. To se uskutečnilo jako jedna ze společných aktivit projektu krajských ředitelství policie Jihomoravského a Trnavského kraje „Posílení přeshraniční spolupráce bezpečnostních složek pro efektivnější prevenci rizik a společné potírání kriminality“ podpořeného v Operačním programu Interreg z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje.

Účelem cvičení bylo prověřit připravenost české a slovenské policie rychle reagovat na hrozby v příhraničí a spolupracovat za účelem jejich rychlé eliminace. Dále pak prověřit vzájemnou spolupráci,  komunikaci a včasné předávání informací mezi oběma policejními sbory při přeshraničním pronásledování. V neposlední řadě bylo důvodem cvičení sladění postupů při zadržení pachatele a při předávání osob a dalších postupů v rámci trestního řízení mezi českými a slovenskými orgány policie.

Samotný průběh cvičení prokázal schopnost české a slovenské policie pružně reagovat na situaci vyžadující přeshraniční pronásledování pachatele přes společnou státní hranici. Díky následné diskusi za aktivní účasti zástupců příhraničních útvarů policie, policistů služby kriminální policie a vyšetřování a státních zástupců, jakož i metodických pracovníků Policejního prezidia ČR, se podařilo společně definovat kroky navazujícího procesního postupu orgánů zapojených do přeshraničního pronásledování na obou stranách hranice k zadržení pachatele, zajištění důkazních prostředků a jejich následného předání. Účastníci cvičení se shodli, že cvičení výrazně pomohlo v přípravě všech zainteresovaných složek, pokud by v budoucnosti nastala obdobná situace.

por. Bc. Petr Zámečník, 27. 9. 2018

Odkazy do noveho okna

1_kontakt s vozidelm

1_kontakt s vozidelm 

Detailní náhled

2_pronásledování

2_pronásledování 

Detailní náhled

3_Zadržení pachatele

3_Zadržení pachatele 

Detailní náhled

4_Prohlídka vozidla

4_Prohlídka vozidla 

Detailní náhled

5_Štáb

5_Štáb 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem