Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Po světě létal zadarmo

MOST - Letenky objednával přes internet a neplatil je, přesto létal a další 

Inspiraci ve filmu Chyť mě, když to dokážeš zřejmě čerpal 39letý muž z Mostu. Létal po světě a nepotřeboval k tomu ani uniformu pilota ani peníze. Přes internet si objednával letenky a pak cestoval. První letenku si objednal u jedné letecké společnosti již v říjnu. V ten samý den, co objednávku přes internet provedl, odletěl. Společnosti poté, co byl vyzván k předložení potvrzení o zaplacení letenky, zaslal výpis banky o převodu peněz za poskytnutou letenku. Ten však byl padělaný. Přesto v říjnu do Kapského města v Africe z Prahy odletěl. V listopadu se rozhodl, že se vydá za velkou louži. U jiné cestovní agentury si objednal letenku z Prahy do USA. Stejným způsobem předložil potvrzení o uhrazení částky převodem z účtu, které nebylo pravé. O den později již seděl v letadle a loučil se s vlastí. V Americe pobyl až do 14. prosince, kdy si opět přes internet objednal podvodně letenku do Bratislavy. Tam však nakonec nedoletěl. Při mezipřistání v Praze skončil v rukách policistů. Mostecká policie muže obvinila z přečinu podvodu. Svým jednáním způsobil třem společnostem škody za 71 784 korun. Filuta z Mostu navíc čelí i obvinění ze zločinu zpronevěry, za který mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Obviněný měl připravit jednoho Mostečana o více jak milion korun. Ten mu tak věřil, že mu na jeho účet postupně zaslal uvedenou částku pro potřeby obchodování s komoditami na mezinárodních trzích. Pachatel totiž svému známému slíbil, že mu jeho vklad patřičně zhodnotí. Když však poškozený chtěl svoje peníze a obchodník se mu začal vyhýbat, bylo mu už zřejmé, že něco není v pořádku. Policisté zahájili stíhání podezřelého muže a vyhlásili po něm pátrání, protože nebyl k dostižení. Po obvinění policejní komisař s ohledem na tuto skutečnost obviněného zadržel a státnímu zástupci podal podnět k návrhu na vzetí do vazby obviněného. Tam nakonec létající podvodník skončil. Mostecká policie nevylučuje, že muž se dopustil další obdobné trestné činnosti.

Vykradl otevřený minibus
Mostečtí policisté odhalili zloděje, který kradl v motorovém vozidle. V loňském roce jednoho zimního dopoledne na sídlišti Zahradní v Mostě tehdy ještě neznámý pachatel objevil v jedné ulici zaparkovaný minibus, který nebyl uzamčen. Nahlédl dovnitř a uviděl v přední části vozu brašnu. Na nic nečekal, v několika vteřinách se brašny zmocnil a poté z místa krádeže rychle zmizel. Poškozený řidič vozidlo odstavil kvůli opravě a vozidlo na pár minut opustil, aniž by ho uzamkl. Že ho navštívil zloděj, zjistil až po několika hodinách, když brašnu hledal. Lapka mezi tím tašku podrobil zevrubné prohlídce. Našel peníze, osobní doklady, doklady k vozidlu, klíče, platební karty a peněženku. V ní objevil čísla k platební kartě. Ihned zamířil k bankomatu a nejprve vybral pár stovek a poté i několik tisíc korun. Také si zaplatil kredit u mobilu. Ještě několikrát peníze z bankomatu vybral, než o kartu přišel. Tak poškozeného připravil o víc jak dvacet tisíc korun z jeho účtu. Doklady, klíče a tašku prý někde zahodil. Nechal si jen peníze, které utratil. Kradl i přesto, že byl v roce 2008 i následující rok za krádeže potrestán okresním soudem. Policisté obvodního oddělení 24letému Mostečanovi sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, pozměnění a padělání platebního prostředku. Za toto jednání může soud pachateli uložit trest odnětí svobody až na tři léta.
 
Zloděj si vytipoval v autobuse oběť
Všímavý zloděj cestoval autobusem městské hromadné dopravy. V lince číslo 30 na trase ze sídliště Výsluní do centra města Mostu si všiml ženy, která telefonovala. Postřehl zřejmě i to, jak si telefon uložila do tašky a tu si pak zavěsila přes rameno. Pohotový lapka ženě mobil z tašky nepozorovaně odcizil. Chybějící telefon žena zjistila ihned poté, co vystoupila z autobusu a zaregistrovala rozepnutou kabelku. Krádež mobilu značky Sony Ericsson v hodnotě sedmi tisíc korun pak ohlásila na Policii ČR v Mostě.

Místo nakupování kradl
O svoji kabelku přišla tento týden jedna prodavačka v litvínovském obchodě, kde pracovala. Neznámý pachatel využil v odpoledních hodinách nestřeženého okamžiku, vnikl do nezajištěné kanceláře a tam odcizil volně položenou kabelku. V ní prodavačka měla osobní doklady, platební kartu, mobilní telefon a také finanční hotovost. Poškozená tak přišla o věci v celkové hodnotě dvanácti tisíc korun. Případ krádeže šetří litvínovští policisté.  

Odcizil cigarety a alkohol
Mostecká policie obvinila 29letého muže z Mostu z přečinu krádeže a poškození cizí věci. Muž měl v sobotu v časně ranních hodinách na sídlišti Výsluní v Mostě vniknout násilím do jedné večerky. Uvnitř prodejny Mostečan odcizil cigarety různých značek a několik lahví alkoholu. Lup v hodnotě 15 tisíc korun policie nezajistila. Poberta při vloupání způsobil na zařízení objektu škodu za třináct tisíc korun. Police obviněného pachatele stíhá na svobodě.

Děti připravil o hračky
Motorku a traktor odcizil neznámý poberta, který se v jedné obci na Mostecku vloupal tento týden v jednom obytném domě do suterénu. Lapka přišel krást v nočních hodinách a do sklepa se dostal poté, co poškodil vstupní dveře. Ze sklepní kóje pak odnesl dětskou plastovou motorku a traktor z plastu pro děti. Šlo o hračky, které si tam uložila rodina. Poškození majitelé vyčíslili způsobenou škodu na částku tři tisíce korun.

Během nákupu mu někdo vykradl auto
Jen půlhodina stačila zloději na to, aby vykradl v mostecké ulici Jiřího z Poděbrad zaparkované vozidlo. To tam nechal stát jeho řidič, který poté odešel do centra za nákupy. Když se vrátil k vozidlu, zjistil, že je otevřené a z přístrojové desky mu zmizela navigace značky Columbus. Neznámý lapka motoristovi zanechal hmotnou škodu ve výši 46 tisíc korun. Případem krádeže vloupáním se zabývá mostecká policie.

nprap. Ludmila Světláková
Most 12. ledna 2011

 

vytisknout  e-mailem