Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Po sedmadvaceti letech spadla klec

Kriminalisté zadrželi muže, který v roce 1995 přepadl dodávku bezpečnostní agentury a se svým komplicem uloupili přes dvanáct milionů slovenských korun. 

Na konci července roku 1995 přepadl tehdy čtyřicetiletý muž se svým komplicem pracovníka bezpečnostní agentury, který zrovna převážel velký finanční obnos. V Nitře se zbraní v ruce si nejprve vynutili klíče od vozu a poté z vozidla odcizili dva kufříky s hotovostí přesahující dvanáct milionů slovenských korun. Pracovníka omráčili několika údery do hlavy a pak se po nich slehla zem. Pátrání po pachateli bylo na Slovensku několik dlouhých let bezúspěšné a v roce 2007 zjistili, že by se mohl nacházet na území České Republiky. Vydali proto evropský zatýkací rozkaz a informovali českou stranu. 

Naši kriminalisté se neměli čeho chytit a jelikož vystupoval pod smyšleným jménem, bylo velmi složité ho nalézt. Po vyčerpání všech operativně pátracích prostředků se ke kriminalistům z desátého oddělení Prahy I dostala informace z prostředí, že hledaný by měl jít v srpnu na vyšetření do jedné z pražských nemocnic. Pro kriminalisty pak bylo překvapením, že místo agresivního loupežníka zadrželi osmašedesátiletého muže o berli, který se na kriminalisty doslova těšil. Dle jeho slov se mu moc ulevilo a nemusí konečně koukat za sebe na každém rohu, kdy si pro něj přijdou. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nemuseli policisté použít ani pouta a celý zákrok proběhl v poklidu. 

Hledaný si vyřídil ještě potřebné léky a poté byl převezen na policejní služebnu, odkud putoval zpět na Slovensko, kde si odpyká zbytek z jeho dvanáctiletého trestu odnětí svobody. 

por. Bc. Richard Hrdina - 2.ledna 2023

vytisknout  e-mailem