Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Po návratu z vězení začal znovu podvádět lidi

NÁCHODSKO – Muž používal legendu o zhodnocení peněz, nemocném dítěti, a možná i další. 

Náchodští kriminalisté vyšetřují případ podvodného vylákání peněz ve výši několika stovek tisíc korun od místních občanů. Obvinili z něj 57letého muže z Teplicka, který má vazby na Náchod a na Náchodsku přechodně pobýval od začátku roku 2019.  Což bylo prakticky od doby návratu z výkonu trestu odnětí svobody, kde 8 let pykal za podvody, tedy stejnou protiprávní činnost, kterou mu policisté kladou za vinu i teď.

Policisté zjistili, že své aktivity podle původního vzoru, který jej na dlouhé roky dostal až za brány vězení, začal muž rozvíjet přibližně od února 2019, tedy hned krátce poté, co byl propuštěn z výkonu trestu. V té době kontaktoval minimálně dva občany z Náchoda a okolí, které znal a podvedl při své předchozí trestné činnosti.  Jednoho z nich přesvědčil, že mu vrátí peníze, které mu z trestní minulosti dluží. Jen k tomu potřebuje nějakou zálohu na uvolnění peněz, zablokovaných na zahraničním účtu v Holandsku. Z poplatků na odblokování, vyžádaných po několika menších částkách  se ovšem nakonec vyklubalo přibližně 350.000 korun. Na druhého poškozeného, seniora, kterého také znal z minulých let, se zase snažil zapůsobit přes soucit, peníze si půjčoval opět se slibem jejich navrácení z holandského účtu. Senior se nad mužem slitoval pro jeho údajně velmi nemocného 11letého syna, kterého však muž nikdy neměl, a na léčbu akutní leukémie, kterou vymyšlené dítě nepřežilo, a pak na jeho pohřeb, senior postupně muži předal 291.000 korun.

Na začátku měsíce září 2019 kriminalisté ovšem muži jeho další rozvíjení bájných historek zarazili a muže zadrželi.  Na zadrženého muže podali dozorujícímu státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby, který následně soud akceptoval. Nyní kriminalisté na případu dále pracují a v této souvislosti se obracejí na osoby nejen na Náchodsku s výzvou, zda se ještě někdo další nestal obětí stejného či podobného výše zmíněného jednání tohoto muže. Upozorňují přitom, že obviněný muž mohl opět svoji vyprávěnou legendu obměnit. Styl provedení, kdy své oběti postupně žádal o vydání dalších částek (možná pak i nepříjemně naléhal), byl však stále stejný.

Pokud se další lidé domnívají, že si tento muž půjčil peníze také od nich, ať v tom případě kontaktují přímo náchodskou kriminální policii na telefonním čísle 974 534 320. Obviněnému muži, který na další průběh vyšetřování čeká ve vazební věznici, hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Eva Prachařová
11. 9. 2019 v 11.30 hodin

vytisknout  e-mailem