Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Po dvanácti letech je ve vězení

Podnikatel od roku 2007 prchal před zákonem, jeho útěk je minulostí. 

Před zadržením policisty uprchl muž do zahraničí a na dlouhá léta unikal spravedlnosti. Za vytunelování půl miliardy byl v roce 2010 v nepřítomnosti odsouzen na osm a půl roku do vězení, byl na něj také vydán mezinárodní zatýkací rozkaz.

Díky penězům se muži dařilo velmi dlouho unikat zatčení a vydání do ČR.  Tři roky po útěku byl sice v Dubaji zadržen, ale po propuštění na kauci se jeho návrat do České republiky vzdálil. Dokonce začal páchat trestnou činnost i ve Spojených arabských emirátech. V Dubaji vystupoval jako expert, který může pomoci českým podnikatelům nastartovat podnikání v tomto emirátu. Pouze však inkasoval finanční prostředky a své závazky neplnil.

Výrazný posun nastal v letošním roce, kdy se policistům Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci podařilo zajistit u dubajských úřadů realizaci mezinárodního zatýkacího rozkazu a muž byl již podruhé zatčen. Tentokrát nebyla kauce možná a tamní úřady rozhodly o tom, že se podvodník po dvanácti letech vrátí do ČR.

Nástupu do vězení v Čechách nezabránil ani aktuální nouzový stav a ukončení provozu komerčních leteckých linek. Zadržení v Dubaji mělo svá časová omezení, proto bylo velmi nutné rychle najít způsob, jak muže dopravit do ČR a zabránit tak jeho propuštění a možnému zmizení.

Jako jedinou možností se ukázalo využití přepravní kapacity Armády ČR, která byla schopna zajistit požadovaný let. Na konci března se tak policista z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci a další z oddělení doprovodu letadel cizinecké policie podíleli na deportaci dvanáct let hledaného muže do Česka. 

Pobyt obou policistů ve Spojených arabských emirátech se počítal na minuty, během kterých přímo na letišti vyřídili nutné formality.  I tak jsou od návratu do ČR v preventivní čtrnáctidenní karanténě. Odsouzeného muže eskortovali pražští policisté z 24. základny dopravního letectva v Praze přímo do věznice.

Nouzový stav v ČR sice omezuje život všech občanů a do jisté míry komplikuje i mezinárodní policejní spolupráci, ale bez ohledu na všechna karanténní opatření, včetně uzavření hranic, se boj se zločinem nezastavil a nezastaví.

kpt. David Schön
7. dubna 2020

vytisknout  e-mailem