Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Po dálnici D1 kličkovalo auto

KRAJ VYSOČINA: Na podezřelé vozidlo upozornili řidiči 

Policisté z integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali v neděli 9. července krátce po půl dvanácté dopoledne na lince tísňového volání 158 oznámení od několika řidičů, že po dálnici D1 se ve směru na Brno pohybuje osobní vozidlo Škoda Octavia, které nebezpečně kličkuje.  Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov po zastavení vozidla zjistili, že  vozidlo řídí opilý muž.

Jeden z oznamovatelů policistům upřesnil, že se vozidlo nachází na 73. kilometru dálnice D1 a míří směrem na Brno. Podle oznamovatele se jednalo o vozidlo bílé barvy a jeden z řidičů, který volal na linku 158,  uvedl také část registrační značky. Volající řidiči shodně uváděli, že auto ohrožuje svoji jízdou ostatní účastníky provozu na dálnici, má zapnuté „blinkry“ a shodně vyjádřili podezření, že řidič tohoto vozidla bude zřejmě pod vlivem alkoholu.

Operační důstojník okamžitě vyslal na místo hlídky z dálničního oddělení Velký Beranov. Jedna z hlídek zaznamenala  průjezd podezřelého vozidla na 104. kilometru dálnice. Policisté tedy chtěli vozidlo zastavit a provést jeho kontrolu. Dříve než se tak stalo, řidič osobního vozidla Škoda Octavia náhle sám zastavil na 114. kilometru dálnice D1 v místě, kde probíhá modernizace dálnice, a začal od vozidla utíkat. Policisté ho ale dostihli a zajistili. Druhý člen posádky – spolujezdec - zůstal ve vozidle. Oba muži vykazovali známky podnapilosti.

Policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů ke zjištění totožnosti. Muži však s hlídkou nespolupracovali a opakovaně odmítali sdělit údaje ke zjištění totožnosti a odmítali předložit jakékoliv osobní doklady, prokazující jejich totožnost. Řidiče policisté vyzvali k provedení dechové zkoušky, což bezdůvodně odmítl. Stejně tak bezdůvodně odmítl podrobit se na výzvu policistů odběru krve ve zdravotnickém zařízení. Spolujezdec z vozidla opakovaně na místě vstupoval do vozovky a ohrožoval hrubým způsobem bezpečnost nejen sebe, ale také ostatních účastníků silničního provozu na dálnici. Policisté oba muže zajistili a převezli je k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě.

Policistům se nakonec na základě lustrace v příslušných databázích vozidel podařilo zjistit totožnost majitele auta, který byl současně zajištěným řidičem. Jednalo se o čtyřiačtyřicetiletého muže ze Středočeského kraje. Později se podařilo potvrdit totožnost také v případě spolujezdce, kterým byl muž čtyřiatřicetiletý muž - také ze Středočeského kraje. Muži měli ve vozidle psa, pro kterého policisté zajistili umístění v jihlavském psím útulku do doby, než budou oba muži propuštěni z protialkoholní záchytné stanice. Vozidlo Škoda Octavia policisté označili jako překážku v silničním provozu a oznámili výzvu k jeho odstranění cestou správce komunikace.  

V pondělí 10. července policisté z dálničního oddělení Velký Beranov řidiče osobního vozidla převezli  z protialkoholní záchytné stanice na policejní oddělení k podání vysvětlení v dané věci. Policisté celou věc zadokumentovali a zatím jej šetří jako přestupek v dopravě, kdy se řidič bezdůvodně odmítl podrobit se dechové zkoušce nebo odběru krve.

Povinností řidiče je při silniční kontrole podrobit se na výzvu policisty orientační dechové zkoušce nebo lékařskému vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu - zpravidla krve - zda není ovlivněn alkoholem. V případě, že tak neučiní, dopustí se přestupku, který je ve správním řízení sankcionován pokutou 25 000 až 50 000 korun a zákazem řízení motorových vozidel na jeden rok až dvě léta a musí počítat s tím, že obdrží sedm trestných bodů.

V souvislosti s dokumentováním nebezpečné jízdy řidiče Škody Octavia na dálnici D1 se policisté obracejí na případné svědky, kteří viděli jízdu tohoto vozidla, případně byli osádkou vozidla ohrožování při jízdě po dálnici D1 nebo mají jízdu tohoto vozidla zadokumentovanou na kameře svého vozidla, aby se ozvali policistům na linku 158.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

11. červenec 2017

vytisknout  e-mailem