Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce – cyklisté

PLZEŇSKÝ KRAJ – Policisté se při dopravní akci zaměřili na dodržování pravidel cyklisty. 

Policisté během roku realizují spoustu dopravně bezpečnostních akcí. Každá z nich je prioritně věnována konkrétní problematice. V minulém týdnu se policisté na vybraných místech na území Plzeňského kraje zaměřili na cyklisty. Kontrolovali, zda dodržují např. zákaz jízdy po chodníku, požívání alkoholických nápojů a omamných a psychotropních látek, používání ochranné přilby u osob do 18 let a další zákonná ustanovení.
Do akce bylo  nasazeno přes dvacet policistů, kteří zjistili padesát přestupků, z toho se osmi dopustili právě cyklisté. Nerespektování pravidel- jízdu po chodníku, jízdu bez držení řídítek, telefonování za jízdy a neúplnou povinnou výbavu jízdního kola, policisté vyřešili s cyklisty  příkazem na místě. 
Je třeba mít na paměti, že smyslem obdobných akcí je vzbudit u účastníků zodpovědnost vůči sobě, ale i ostatním, kteří se v silničním provozu pohybují. Dodržováním pravidel silničního provozu, ohleduplností a opatrností každý řidič, cyklista, motocyklista i chodec minimalizuje možnost, že dojde k dopravní nehodě. Při akci policisté odhalili tři řidiče, kteří řídili motorové vozidlo pod vlivem alkoholu a jednoho, jenž měl pozitivní test na omamné a psychotropní látky. Jejich jednání policisté zaevidovali a oznámili příslušnému správnímu orgánu. Další porušení se týkala např. nerespektování rychlostních limitů (6), držení telefonu během jízdy (6), nepoužití bezpečnostních pásů (8)  a  nevyhovující technický stav vozidla (4).
Na některých kontrolních stanovištích se  cyklisté a řidiči setkali i s policejními preventisty, od kterých obdrželi, mimo preventivních rad, preventivní předměty jako např.  jednorázové alkoholtesty, reflexní prvky nebo v rámci projektu Řídím, piju nealko pivo, což je akce zaměřená na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů před nebo během jízdy, nealkoholické pivo.

BESIP - Povinná výbava jízdního kola

Myslete na to, že jako cyklista patříte na silnici mezi zvlášť zranitelné účastníky. Dodržujte předpisy související s provozem na našich silnicích, buďte vůči sobě i ostatním ohleduplní, snažte se předvídat a být obezřetní.

 

kpt. Bc. Hana Kroftová
31. května 2023

Odkazy do noveho okna

povinna-vybava-cyklisty

povinna-vybava-cyklisty 

Detailní náhled

1 Domažlice  (1)

1 Domažlice (1) 

Detailní náhled

2 Domažlice  (2)

2 Domažlice (2) 

Detailní náhled

3 Domažlice  (3)

3 Domažlice (3) 

Detailní náhled

4 Domažlice  (4)

4 Domažlice (4) 

Detailní náhled

5 Plzeň (2)

5 Plzeň (2) 

Detailní náhled

6 Plzeň (3)

6 Plzeň (3) 

Detailní náhled

7 Plzeň (6)

7 Plzeň (6) 

Detailní náhled

8 Plzeň (7)

8 Plzeň (7) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem