Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Platební kartu mějte pod dohledem

BŘECLAVSKO: Žena zapomněla hotovost v bankomatu. 

Břeclavsko - Vánoce se pomalu blíží, a to je čas, kdy více nakupujeme. Za zboží platíme někdy v hotovosti, ale nakupující stále častěji využívají platebních karet. Právě proto bychom měli dodržovat nezbytné zásady, které mohou předejít nepříjemnostem.

Důležité je, mít platební kartu stále pod dohledem. V žádném případě není dobré ji někomu půjčovat.  Někdy se totiž setkáváme s případy, kdy platební kartu zneužijí dokonce rodinní příslušníci. Dalším pravidlem je, chránit si PIN. Ten bychom neměli nikomu říkat. Pokud ho při platbě zadáváme, měli bychom ho zadat tak, aby ho na terminálu neviděli další lidé. Čtyřmístný kód bychom nikdy neměli psát přímo na platební kartu nebo do peněženky, kde kartu nosme. V případě ztráty nebo odcizení má pak zloděj usnadněnou práci.

I při výběru z bankomatů bychom měli být ostražití. Přistupovat k výběru bychom měli  jednotlivě a neměli bychom se nechat nikým rušit. Před použitím je dobré bankomat zkontrolovat a prohlédnout vstup pro kartu i výdejní otvor bankovek. V případě, že se nám něco nepozdává, je lepší raději bankomat nepoužít a zkontaktovat banku.

Nad další radou se možná někteří pozastaví - ale po dokončení výběru si nezapomeňte odebrat kartu a hotovost! Právě tento týden prověřujeme případ, který se odehrál v Břeclavi. Žena si šla vybrat finance a po výběru nechala celou vybranou částku v bankomatu. Když se pro peníze po chvíli vrátila, už na ni nečekaly. Událost šetříme pro podezření z trestného činu zatajení věci. Pokud se totiž stane, že nalezneme cizí věc či peníze, neměli bychom si nález ponechat, ale naší povinností je, vrátit vše vlastníkovi či odevzdat na obecní nebo městský úřad.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 13. prosince 2018

vytisknout  e-mailem