Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pistoli z loupeže ukryl na dětském hřišti

Ležela tam několik měsíců! 

Po několika měsíčním vyšetřování se podařilo královéhradeckým policistům zadržet trojici mladíků, důvodně podezřelých ze dvou loňských loupeží v jedné z heren našeho krajského města.

K první loupeži, na které se měli podílet dva mladíci z Hradce Králové ve věku 21let a 19let, došlo dne 1. 8. 2010 (v cca 02:40 hod) v Hradci Králové v ulici Havlíčkova. Po předchozí domluvě a po rozdělení rolí vstoupil starší z povedené dvojice do prostor baru s úmyslem „obhlédnout místo činu a následně dělat mladšímu zeď“. Krátce na to, vstoupil do baru druhý z dvojice, přičemž byl maskován na hlavě kuklou s vystřiženými otvory pro oči a v ruce svíral krátkou střelnou zbraň, stříbrné barvy. Pistoli namířil na tělo barmana a se slovy:,,K zemi, lehněte si na zem",  přinutil lehnout si na zem všechny přítomné hosty, včetně svého komplice, který „hrál svou roli“. Obsluhu baru poté donutil pod pohrůžkou zbraně k vydání finanční hotovosti včetně dvou kasírtašek. Poté z baru odešel k bydlišti staršího komplice, který mezitím (opět v rámci připravené role) vyčkal na místě příjezdu policejní hlídky a vypovídal jako svědek loupeže.
Ještě téhož dne v ranních hodinách pak předal část uloupených peněz svému „parťákovi“, který mu mimo jiné opatřil pro účely přepadení i převlek a kuklu.

Ke druhé loupeži došlo dne 29. 8. 2010 (v cca 04:00) opět v Hradci Králové v ulici Havlíčkova, a to ve stejné herně. Tentokrát si pachatel na místo činu přivedl jiného 21letého muže z Hradce Králové. Zde obdobně jako v předešlém případě a po předchozí domluvě vstoupil 19letý podezřelý do provozovny baru. S pistolí v ruce a maskován na hlavě kuklou s vystřiženými otvory pro oči, kterou mu pro tento účel, včetně oblečení, obstaral nový „parťák“, namířil zbraň (dle předem připraveného scénáře) na tělo svého komplice, aby ulehl na zem. Poté přinutil pod pohrůžkou zbraně obsluhu k vydání finanční hotovosti a kasírtašek.
Ještě téhož dne předal část uloupených peněz svému komplici, který rovněž,  v předem připravené roli vypovídal před policisty jako přítomný svědek loupeže,

V rámci vyšetřování celého případu vyšla najevo šokující informace:

Při dokumentování bezprostředních událostí po spáchání loupeže bylo zjištěno, že 19letý mladík odešel do ul. Šafaříkova v centru města Hradec Králové, kde se nachází oplocení parku, jež slouží jako dětské hřiště. Zde v zatravněném prostoru ukryl pod jedním ze stromů  zbraň, kterou použil při loupeži. Poté, co v únoru 2011 policisty sám dovedl na místo činu, byla zbraň skutečně na místě nalezena, naštěstí bez zasunutého zásobníku (a nebyla nabitá).  V prostoru parku byly rovněž ukryty i kasírtašky, pocházející z jedné  z těchto loupeží. Za asistence hasičů a za pomoci žebříku byly tašky následně zajištěny.

Devatenáctiletý mladík byl v těchto dnech obviněn ze spáchání zločinu loupeže. Oba 21letí mladíci byli obviněni ze spáchání zločinu loupeže,  formou účasti. Trestní zákoník ukládá za takové jednání trest odnětí svobody na 2 léta až 10 let.

čtěte také: Hledáme svědky loupeže  (2. 8. 2011)

Foto: Policie ČR
por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí policie Khk
tel: 974 522 202
      606 812 884
 

vytisknout  e-mailem