Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Písmoznalci KÚP zkoumají vývoj písma Comenia Script u dětí

Znalci Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) z oboru písmoznalectvíse zabývají projektem, který sleduje individualizaci písma žáků píšících podle školní předlohy ComeniaScript. 

Průběh výzkumu prezentovali na tiskové konferenci „5 let Comenia Scriptu ve školách“, která se uskutečnila v úterý 20. září 2015 v budově Presscentra Syndikátu novinářů ČR v Praze. Konferenci pořádala autorka písma Comenia Script Radana Lencová. Zúčastnili se jí znalkyně KÚP kpt. Mgr. Michaela Kmječová, dětský psycholog PhDr. Václav Mertin, PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, Ph.D., a Mgr. Olga Kučerová z Pedagogické fakulty UK v Praze, Mgr. Jana Valentová, která vyučuje písmo Comenia Script a Jan Wagner z České školy.

foto 09
Písmo se u člověka v průběhu života individualizuje
V rámci bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra ČR se znalci KÚP z oddělení grafických analýz od roku 2010 věnují projektu ZANOME, který se zabývá zavedením nových metod v oblasti grafických analýz. Jednou z dílčích částí projektu je právě výzkum zaměřený na individualizaci písma žáků základních škol píšících podle školní předlohy Comenia Script. Výzkum provádí znalci z oboru písmoznalectví, který se zabývá identifikací pisatele sporného textu a podpisu.

„Když se dítě ve škole učí psát, tak nejprve napodobuje určitý vzor, předlohu. Tím, jak se v psaném projevu zdokonaluje a přestává myslet na psaní, tak se jeho písmo začíná odchylovat od původní předlohy, individualizuje se a nás zajímá právě ta individuální odchylka,“ přiblížila Michaela Kmječová zaměření  pětiletého projektu, jehož objektem zkoumání je písmo žáků píšících podle předlohy Comenia Script. „Toto písmo je podobné tiskacímu a především není vázané, jako dosavadní písmo kurzívní,“ upřesnila Kmječová. „Se začátkem testování v roce 2010, když Ministerstvo školství ČR umožnilo školám zavést písmo Comenia Script do výuky, jsme předložili projekt a oslovili několik škol, které nám dvakrát ročně dodávají přepsané předlohy textů,“ uvedla znalkyně s tím, že v současné době je pro výzkum zadokumentován vývoj písma žáků od první do páté třídy. Pětiletý projekt bude ukončen a vyhodnocen koncem letošního roku. Výzkum však bude pokračovat minimálně po dobu dalších pěti let.

Hodnotí se sklon písmen, vzdálenost, ale i technika psaní
Znalci písmo žáků v jednotlivých letech analyzovali a posuzovali nejrůznější znaky. „Sledujeme sklon písma, vzdálenost písmen, jejich výškové a šířkové poměry, umístění v řádcích, techniku psaní, zda se v nějakém okamžiku nezačínají písmena provazovat, zda je vázání znakem pro všechny žáky nebo jen některé,“ vypočítává znalkyně Kmječová. Cílem výzkumu je sledovat postupnou změnu písma a vznik individuálních znaků, které jsou pro každého člověka jedinečné. Znalci se rovněž budou snažit zjistit, v jakém věku se individuální znaky stabilizují. Podobné výzkumy se provádějí i ve světě, ale v ČR doposud takto rozsáhlý proveden nebyl.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
20. října 2015
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem