Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Piráta zastavil až policejní zátaras

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Rychle a nebezpečně jedoucího řidiče zastavil až zátaras z policejních aut.  

 

Při pohledu na vybrané dopravní přestupky zjištěné na Uherskohradišťsku v posledních sedmi dnech výrazně vyčnívá překročení maximální rychlosti v daných úsecích. Počet přistižených řidičů a řidiček při rychlé jízdě vzrostl více než třikrát! S vysokými rychlostmi souvisí i uložené kauce, protože v několika případech řidiči se svou jízdou dostali do nejvyššího rozpětí pro pokutu. Například Starým Hrozenkovem svištěl třiatřicetiletý maďarský řidič BMW rychlostí 103 km/h. Policisté mu uložili kauci pět tisíc korun. Kauci si vysloužil také jednatřicetiletý řidič z Plzně, který jel na obchvatu Kunovic rychlostí 145 km/h. Mezi Kunovicemi a Uherským Brodem naměřili dopravní policisté rychlost 157 km/h osmatřicetileté řidičce z Vlčnova. Ještě o dva kilometry rychleji jel ve stejném úseku třiatřicetiletý muž z Uherského Brodu. I on musel zaplatit kauci dříve, než mohl pokračovat v jízdě.

Nejnebezpečnějšího rychle jedoucího řidiče ale musel zastavit až zátaras z policejních aut. Na linku 158 přišlo oznámení o nebezpečně předjíždějícím řidiči jedoucím buchlovskými horami ve směru od Brna. Operační důstojník vyslal dopravní policisty působící v tu dobu ve Starém Městě za tímto autem. Když policisté najížděli na obchvat, popsané BMW X6 proletělo kolem nich. Rozjeli se za ním s houkáním a rozsvíceným majákem. Řidič ale nezastavoval a jel tak rychle, že policejní hlídce postupně ujížděl. Operační důstojník proto zalarmoval hlídky v Uherském Brodu. Pronásledující dopravní policisté viděli, jak řidič například předjíždí kolonu aut v úseku, kde je plná čára a k tomu kruhovou dopravní značkou zakázáno předjíždění. Brodští policisté spolu s dalšími kolegy z dopravního inspektorátu svými vozidly zatarasili silnici I/50 před světelnou křižovatkou na příjezdu do Uherského Brodu. Rychle se blížící BMW začalo brzdit a zastavilo před zátarasem. Řidič ovšem nevypnul motor a vznikla obava, že by se mohl pokusit ujet. Proto jej policisté s namířenou pistolí vyzvali, ať opustí auto. Řidič ale výzvu neuposlechl, a tak jej policisté z auta museli vytáhnout. Jemu i dvěma spolujezdkyním policisté ihned přiložili pouta. V osádce byl ztotožněn třiapadesátiletý muž z nedalekého zahraničí spolu se svou manželkou a dcerou. Po prvotním vysvětlení na místě policisté všem pouta sejmuli, protože se nejednalo o hledané osoby, které po vystoupení z vozidla už nebyly nijak agresivní. Muž k nebezpečné jízdě neměl žádný mimořádný důvod. Za nebezpečné předjíždění mu policisté uložili kauci v nejvyšší možné míře deset tisíc korun. Poté, co řidič v hotovosti na místě zaplatil, mohl pokračovat v jízdě dál.

Jedním z pěti přistižených opilých řidičů byl i pětadvacetiletý muž z Uherského Brodu, který ve svém domovském městě vjel s osobním renaultem v protisměru jednosměrnou ulici na Masarykovo náměstí. Hlídkující brodští policisté jej zastavili a zjistili, že má v dechu 2,83 promile alkoholu. Muži, který je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který zákon ukládá trest až ročního vězení a zákaz řízení až na deset let, policisté okamžitě zakázali další jízdu.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 11. – 17. 11. 2011


 

Počet zjištěných přestupků

11. – 17. 11. 2011

4. – 10. 11. 2011

Řidič pod vlivem alkoholu

5

4

Řidič pod vlivem drog

0

3

Překročení maximální rychlosti

83

24

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

18

4

Nepoužití bezpečnostních pásů

18

8

Telefonování za jízdy

18

29

Špatný technický stav vozidla

16

21

Uložené kauce za přestupek v dopravě

7

2


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. listopad 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem