Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pili alkohol a bourali

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Opilí jeli řidiči i cyklisté.  

Jednadvacet řidičů přistižených při jízdě pod vlivem alkoholu nebo drog za dva týdny je nepříjemnou známkou o přístupu řidičů k zodpovědnosti, kterou na sebe berou, když usedají za volant. Když se k tomu ještě přidají dva přistižení opilí cyklisté, tato skupina ohrožujících účastníků silničního provozu se ještě rozšíří.

Jedním z opilých řidičů, který havaroval, byl zřejmě i sedmadvacetiletý řidič octavie. Jeho auto bylo havarované v silničním příkopu mezi Boršicemi a Zlechovem, kde ho 30. června ráno našel všímavý řidič, který zastavil a šel se podívat, jestli není v autě někdo, kdo by potřeboval pomoc. Za volantem uviděl spícího muže s otevřenou lahví šampaňského vedle něj. Nehodu proto oznámil na policii. Když hlídka buchlovických policistů přijela na místo, uviděla onoho muže, který začal odcházet pryč i s lahví šampaňského. Policisté jej doběhli a zajistili. V jeho dechu mu naměřili dvě promile alkoholu, zadrželi mu řidičský průkaz a začali zjišťovat okolnosti nehody a jeho opilosti.

Nejvyšší hodnotu alkoholu v dechu řidiče naměřili v uplynulých dvou týdnech uherskoostrožští policisté u jednapadesátiletého muže v Ostrožské Nové Vsi. Zastavili jej, když před půlnocí 2. července řídil formana. Hodnota alkoholu opakovaně dosáhla 2,5 promile. Muž se doznal, že před jízdou pil alkohol.

Vysokou hodnotu dvou promile alkoholu naměřili dopravní policisté u pětapadesátiletého řidiče, který 8. července dopoledne nacouval se svou octavií do jiné zaparkované octavie v Topolné. Škoda dosáhla dvaceti tisíc korun a muž se přiznal, že ráno vypil dvě piva a tři malé slivovice. I jemu policisté zadrželi řidičský průkaz.

O dva dny později po sedmé hodině ráno projela v Kostelanech nad Moravou přes most od Kunovic octavie tak rychle, že při nájezdu na komunikaci za mostem, se prorazila její olejová vana. Olej začal dosti vytékat na vozovku. Řidič nezastavil a ujel. Na místo vyjeli policisté, kteří sledovali táhnoucí se olejovou stopu, která je dovedla až k octavii zaparkované před jedním z domů v Kostelanech. Její sedmačtyřicetiletý řidič se přiznal k řízení i k pití alkoholu před jízdou. Policisté mu v dechu naměřili 1,6 promile alkoholu. Řidičský průkaz mu zadržet nemohli, protože je bez řidičského oprávnění.

Opilého řidiče bez řidičského oprávnění zastavili také policisté v Uherském Brodě a to po jedné hodině v noci na čtvrtek 11. července. Jednadvacetiletý muž v osobním peugeotu nadýchal opakovaně 0,9 promile alkoholu, kdy s touto hodnotou souhlasil.

Řízení s alkoholem přesahujícím hodnotu jednoho promile zákon posuzuje jako spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a ukládá za to až roční vězení. Pokud při tom ještě zaviní dopravní nehodu, zvyšuje se horní hranice trestu až na tři roky.

Dvaatřicetiletého muže za volantem, který nikdy neměl řidičský průkaz, zastavili uherskohradišťští policisté ve Starém Městě. Za takovou jízdu mu ze zákona hrozí pokuta od pětadvaceti do padesáti tisíc korun.

Těch, kteří neměli řidičské oprávnění, protože dostali zákaz řízení na několik let, nebylo za dva týdny také málo. Třiapadesátiletého řidiče v terénním VW zastavili policisté v Uherském Brodě, dvaadvacetiletého muže v osobním mercedesu také v Brodě a třiatřicetiletou ženu za volantem osobního fiatu ve Starém Městě. Řízením přes vyslovený zákaz si vysloužili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za které jim ze zákona hrozí až tříleté vězení a další zákaz řízení.

Jedním z těch, komu dopravní policisté uložili kauci za příliš rychlou jízdu, byl i čtyřiatřicetiletý muž z blízkého zahraničí. Ten jal po silnici I/50 u Zlechova rychlostí 145 km/h. Předtím, než mohl pokračovat v jízdě, musel uhradit kauci šest tisíc korun.

Mezi řidiče ovlivněné při jízdě návykovými látkami patří dvaadvacetiletý muž zastavený bojkovickými policisty ve Strání a sedmadvacetiletý muž řídící auto v Bojkovicích. U obou z nich policisté přímo na silnici zjistili, že před jízdou kouřili marihuanu. Za tento přestupek jim ze zákona hrozí pokuta až dvaceti tisíc korun a zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku.

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 28. 6. – 11. 7. 2013


 

Počet zjištěných přestupků

5. – 11. 7. 2013

28. 6. – 4. 7. 2013

Řidič pod vlivem alkoholu

10

6

Řidič pod vlivem drog

2

3

Překročení maximální rychlosti

71

96

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

3

4

Nepoužití bezpečnostních pásů

12

21

Telefonování za jízdy

19

20

Špatný technický stav vozidla

19

27

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

2

12. červenec 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

havarie Kostelany

havarie Kostelany 

Detailní náhled

havarie Kostelany2

havarie Kostelany2 

Detailní náhled

nehoda Boršic

nehoda Boršic 

Detailní náhled

nehoda Boršic2

nehoda Boršic2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem