Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pietní akt za padlé policisty a četníky

Na Olšanských hřbitovech se uskutečnil pietní akt za padlé příslušníky policie a četnictva v letech 1938 – 1945. 

U památníku, který je věnován příslušníkům policie a četnictva, kteří položili své životy v letech 1938 – 1945, se včera uskutečnila každoroční vzpomínka na tyto hrdiny nelehké doby. Vzpomínkovou akci zahájili svými projevy náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky a provozu Jiří Zmatlík, náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Jaroslav Vild a policejní přidělenec Slovenské republiky generál Ivan Ševčík. Piety se zúčastnila řada vzácných a významných hostů z řad českého svazu bojovníků za svobodu, československé obce legionářské, pražského magistrátu a dalších neméně významných sdružení a organizací. V neposlední řadě uctili památku padlých položením věnců a květinových darů k památníku také ředitelé krajských ředitelství policie a útvarů s celostátní působností.

Policejní prezident generálmajor Tomáš Tuhý k této příležitosti poznamenal: „Važme si toho, že naše země již více jak sedm desetiletí nepoznala válečný konflikt. Je nanejvýš symbolické, že si to připomínáme právě na Olšanských hřbitovech, v místě, kde se nacházejí čestná pohřebiště hrdinů, kteří padli za druhé světové války. Hrdiny z řad příslušníků policie a četnictva je potřeba stále připomínat také našim mladším kolegům, jelikož jsou skutky, na které nelze zapomenout.“

Památník na Olšanských hřbitovech byl slavnostně odhalen v roce 2015 u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. Uměleckou myšlenku památníku vtiskl sochař MgA. Jiří Kašpar.

10. května 2018
plk. Mgr. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

1 Pietní akt

1 Pietní akt 

Detailní náhled

2 Pietní akt

2 Pietní akt 

Detailní náhled

3 Pietní akt

3 Pietní akt 

Detailní náhled

4 Pietní akt

4 Pietní akt 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem