Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Phishing

MS kraj - nesdělujte nikomu své přihlašovací údaje k bankovním účtům! 

Policie ČR ve spolupráci s Českou bankovní asociací a společnosti ESET dala vzniknout nové osvětové kampani zaměřené na ochranu finančních produktů a finančních prostředků obyvatel ČR, klientům bankovních institucí a dále jako reakci na nové formy podvodného jednání.

Na Frýdecko-místecku byla oslovena městská knihovna na ul. Jiráskova 506, Frýdek-Místek, do které byly distribuovány informační letáky kampaně, které budou dále šířeny do všech městských poboček. Letáky kromě rad jak postupovat při útoků hackerů obsahují QR kód, který Vás při načtení nasměruje na zajímavý vědomostní test kyberbezpečnosti.

Osloveny byly dále vytypované bankovní instituce, jako je Komerční banka na ul. Nádražní 1087, Hypoteční banka na tř. T. G. Masaryka 1129 a Fio banka na Zámeckém nám. 42, Frýdek-Místek, kde kampaň sklidila samé pozitivní ohlasy.

Identický byla veřejnost informována na Ostravsku. Letáky s informacemi preventisté distribuovali do bankovních domů. Klíčovou roli sehrála součinnost s centrální pobočkou Knihovna města Ostravy, díky spolupráci byly letáky poskytnuty do dalších poboček knihovny na území města Ostravy. Další informace naleznete zde

Informační, komunikační technologie jsou v dnešní době naší nedílnou součásti. Každý denně vyřídí nesčetné množství telefonátů a emailů. Ovšem musíme počítat i s tím, že se při pohybu v IT prostoru apod., můžeme setkat také s podvodníky.

Phisching a visching je jednou z metod podvodníků na sítích, kteří se Vás snaží oklamat a donutit, buď telefonním hovorem či podvodným odkazem, ke sdělení přístupových hesel do Vašich počítačů a nejen to. Takto z Vás můžou vylákat čísla bankovních účtů, PIN kódů apod. Zpravidla po kliknutí na takové to odkazy dojde k přesměrování na podvodný web, který vyžaduje, abyste se přihlásili prostřednictvím svých přihlašovacích údajů. Pokud se o to pokusíte, dojde k úniku vašich přihlašovacích údajů a jejich případnému zneužití.

  • Proto nikdy po telefonu nesdělujte osobní údaje a informace o bankovním účtu či platební kartě.
  • Nikomu nepřeposílejte žádné potvrzovací SMS zprávy s unikátním kódem, když transakci sami neprovádíte.

Abychom předešli těmto nepříjemnostem, nepodceňujte prevenci. Dohledat pachatele je mnohdy komplikované. Při zjištění hackerských útoků zvažte instalaci antivirových programů a aplikací. Podvodnou stránku můžete najít rovněž na serveru Hoax.cz. V případě, že dojde k napadení Vašeho bankovního účtu, neostýchejte se kontaktovat Policii ČR.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
nprap. Bc.  Lucie Galiová
por. Bc. Martina Jablońská
23. července 2021

vytisknout  e-mailem